wtorek, 22 kwietnia 2014

BABKA PIASKOWA TRADYCYJNA






Babka piaskowa to klasyka, nie mniej przepisów na nią jest bez liku. W tym roku u mnie w domu zagościła babka piaskowa z przepisu bez żadnych dodatków, ulepszeń i udziwnień. Wyrosła pięknie, w środku pozostając sypka i na prawdę piaskowa.

BABKA PIASKOWA:
forma z kominkiem

  • 100g mąki pszennej
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
Z białek jajek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem i nie przerywając ucierania dodawać pojedynczo żółtka. Do utartej masy dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, dolewając kilka kropli aromatu waniliowego. Na koniec do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać, najlepiej rózgą lub łyżką. 
Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką formy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 160st.C i w tak nagrzanym pieczemy babkę około 50min do tzw. suchego patyczka.


6 komentarzy:

  1. piaskowa, moja ulubiona :), też często piekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna:) porywam kawalątek do kawki, bo mój sernik już wyparował;)

    OdpowiedzUsuń
  3. po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane , jako czytelnikowi teraz mi sie nie przyda,

    OdpowiedzUsuń
  4. Super babka :) Piaskowa najlepsza ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. W przyszłym roku będzie jak znalazł:) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń