Lekkie ciasto, które najlepiej przygotować dzień wcześniej. Nabiera wtedy pełni aromatu i smaku. Delikatna aksamitna pianka i cytrynowa masa budyniowa, a wszystko na bazie soku z cytryn.
CIASTO CYTRYNOWIEC:
blaszka 23x25cm
biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna blaszki i wykładamy ją papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
poncz:
masa budyniowa:
poncz:
- 1/2 szkl wody
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Składniki ponczu łączymy z sobą, a następnie nasączamy nim wystudzony biszkopt.
masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 szkl soku z cytryny
- 1 i 1/2 szkl wody
- 1 szkl cukru
- 150g masła
Gotujemy budyń na wodzie z sokiem z cytryny i cukrem. Po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy mikserem na puch, a następnie powoli dodajemy zimny budyń, łącząc wszystko w gładką masę. Przyrządzoną masę wykładamy na nasączony biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.
pianka cytrynowa:
- 1 galaretka cytrynowa
- 400ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i łączymy ją delikatnie z przestudzoną i lekko tężejącą galaretką. Piankę wylewamy na masę budyniową.
dodatkowo:
- herbatniki
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder
Do soku z cytryny dodajemy taką ilość cukru pudru, aby powstał gęsty, ale lejący lukier.
Na piance cytrynowej układamy herbatniki, które pokrywamy lukrem.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Łał! ile w tym pracy! robi wrażenie!
OdpowiedzUsuńależ smakowicie wygląda:) śliczne ciacho!
OdpowiedzUsuńWygląda obiecująco;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cytrynowe wypieki:)
OdpowiedzUsuńPracochłonne ciasto, ale ile w nim słonecznej cytrynowej energii :)
OdpowiedzUsuńkawałek takiego ciasta i od razu człowiekowi lepiej na sercu :))
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie-nie za słodkie, duża ilość kremów... mmm! :)
OdpowiedzUsuńIdealne na weekend!!
Nooo, to ciasto mnie zaintrygowało... Sądząc po dodatku soku wcale nie jest słodkie, a wręcz orzeźwiające. I jeśli wykorzystać gotowy biszkopt (wiem, wiem, dobre kucharki tak nie robią) to można go przygotować błyskiem :-)
OdpowiedzUsuńNo ,no wygląda na 6 z dużym +,a po składnikach dałabym 6++++
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie ciasta z cytryną, ten warstwowiec wygląda perfekcyjnie :) Idealny dla mnie!
OdpowiedzUsuńcudo ! będę robić bardzo niedługo, p.s. świetne przepisy i piękny blog :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa:)
UsuńNovelty Lights
OdpowiedzUsuńEurofase Lighting
Artemide Lighting
Oaks Lighting
obat asam urat
Troy Lighting
Westinghouse Lighting
Harbor Breeze Fans
Eterna Lighting
Te ciasto wygląda bardzo pysznie.Na pewno go zrobię za niedługo.
OdpowiedzUsuńKażda warstwa tego ciasta jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńLubię blogi które mnie inspirują do działania u siebie w domu.
OdpowiedzUsuń