piątek, 9 maja 2014

CIASTO WARSTWOWY CYTRYNOWIEC






Lekkie ciasto, które najlepiej przygotować dzień wcześniej. Nabiera wtedy pełni aromatu i smaku. Delikatna aksamitna pianka i cytrynowa masa budyniowa, a wszystko na bazie soku z cytryn.

CIASTO CYTRYNOWIEC:
blaszka 23x25cm
biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna blaszki i wykładamy ją papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

poncz:

  • 1/2 szkl wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki ponczu łączymy z sobą, a następnie nasączamy nim wystudzony biszkopt.


masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szkl soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szkl wody
  • 1 szkl cukru
  • 150g masła
Gotujemy budyń  na wodzie z sokiem z cytryny i cukrem. Po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy mikserem na puch, a następnie powoli dodajemy zimny budyń, łącząc wszystko w gładką masę. Przyrządzoną masę wykładamy na nasączony biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.

pianka cytrynowa:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 400ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i łączymy ją delikatnie z przestudzoną i lekko tężejącą galaretką. Piankę wylewamy na masę budyniową.

dodatkowo:
  • herbatniki 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • cukier puder
Do soku z cytryny dodajemy taką ilość cukru pudru, aby powstał gęsty, ale lejący lukier.
Na piance cytrynowej układamy herbatniki, które pokrywamy lukrem.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.



13 komentarzy:

  1. Łał! ile w tym pracy! robi wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ smakowicie wygląda:) śliczne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam cytrynowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pracochłonne ciasto, ale ile w nim słonecznej cytrynowej energii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kawałek takiego ciasta i od razu człowiekowi lepiej na sercu :))

    OdpowiedzUsuń
  6. coś dla mnie-nie za słodkie, duża ilość kremów... mmm! :)
    Idealne na weekend!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nooo, to ciasto mnie zaintrygowało... Sądząc po dodatku soku wcale nie jest słodkie, a wręcz orzeźwiające. I jeśli wykorzystać gotowy biszkopt (wiem, wiem, dobre kucharki tak nie robią) to można go przygotować błyskiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. No ,no wygląda na 6 z dużym +,a po składnikach dałabym 6++++

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszystkie ciasta z cytryną, ten warstwowiec wygląda perfekcyjnie :) Idealny dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. cudo ! będę robić bardzo niedługo, p.s. świetne przepisy i piękny blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa:)

      Usuń