Delikatny, soczysty filet z kurczaka, pachnący mieszanką ziół, a głównie rozmarynem i oregano.
GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA W ZIOŁACH:
4 porcje
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki oregano
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- około 1/2 łyżeczki soli
Do pojemnika wlewamy oliwę i mieszamy ją z pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz lubczykiem. Z gałązek rozmarynu i oregano odrywamy listki i drobno je siekamy. Dodajemy do marynaty. Mięso myjemy i każdego fileta pozbawiamy bocznej mniejszej części, tak aby pozostał ładny jednolity kawałek.Każdy filet solimy dokładnie z każdej strony i następnie obtaczamy w marynacie, w której pozostawiamy mięso na przynajmniej 2 godz. wstawiając je do lodówki.
Zamarynowane mięso smażymy na patelni grillowej przez około 4 - 5 minuty z każdej strony. Długość grillowania uzależniona jest od grubości filetów i może być dłuższe jeśli mięso jest bardzo grube.
Tak przygotowane piersi drobiowe mogą stanowić danie obiadowe, kolację lub pokrojone w cienkie plasterki stać się pyszną domową wędliną.
i ta skórka z wierzchu... <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką grillowaną pierś :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie, aż czuję ten upojny zapach :)
OdpowiedzUsuńZnakomicie wygląda, smak z pewnością cudowny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie potrawy!!
OdpowiedzUsuńPYCHA!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takiego kuraka!:)
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń