środa, 14 maja 2014

GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA W ZIOŁACH





Delikatny, soczysty filet z kurczaka, pachnący mieszanką ziół, a głównie rozmarynem i oregano.

GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA W ZIOŁACH:
4 porcje

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki oregano
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/5 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • około 1/2 łyżeczki soli
Do pojemnika wlewamy oliwę i mieszamy ją z pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz lubczykiem. Z gałązek rozmarynu i oregano odrywamy listki i drobno je siekamy. Dodajemy do marynaty. Mięso myjemy i  każdego fileta pozbawiamy bocznej mniejszej części, tak aby pozostał ładny jednolity kawałek.Każdy filet solimy dokładnie z każdej strony i następnie obtaczamy w marynacie, w której pozostawiamy mięso na przynajmniej 2 godz. wstawiając je do lodówki.
Zamarynowane mięso smażymy na patelni grillowej  przez około 4 - 5 minuty z każdej strony. Długość grillowania uzależniona jest od grubości filetów i może być dłuższe jeśli mięso jest bardzo grube.  
Tak przygotowane piersi drobiowe mogą stanowić danie obiadowe, kolację lub pokrojone w cienkie plasterki stać się pyszną domową wędliną.


8 komentarzy: