poniedziałek, 19 maja 2014

CIASTO KAWOWY PIEGUS





Krem kawowy, to dla mnie jeden z najlepszych smaków. Próbuję różnych jego połączeń i dlatego dzisiaj proponuję małe biszkoptowe wieżyczki przełożone kremem kawowym. Idealne małe ciasteczko do kawy z przyjaciółką lub miłe popołudnie na tarasie.

KAWOWY PIEGUS:
blaszka 23x23cm

biszkopt makowy:
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl suchego maku
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając na koniec cukier. Następnie lekko miksując dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem, a następnie dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy rózgą lub łyżką, do połączenia się składników.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowaną wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez 30 -35min. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

masa kawowa:
  • 150g cukru pudru
  • 30ml gorącego mleka
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki golden syropu
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
Cukier puder wsypujemy do miseczki i ucierając dodajemy stopniowo gorące mleko. Następnie dodajemy masło i ucieramy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy resztę składników oraz 1 łyżeczkę gorącej wody. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 

poncz:
  • 50ml wody
  • 50ml syropu amaretto
Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa cieńsze blaty. Pierwszy z nich nasączamy 1/2 przygotowanego wcześniej ponczu i pokrywamy 3/4 ilości masy. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy ponczem. Ciasto dzielimy na małe kwadraty o boku około 2cm lub niewiele większe prostokąty. Wierzch ciastek dekorujemy pozostałą masą. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto lekko stężało.



11 komentarzy:

  1. Pięknie prezentuje się to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, pyszne ciasteczko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda bardzo elegancko, super się udało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, ciasto prezentuje się fantastycznie, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie oparłabym się gdybym miała je przed sobą :) Wygląda cudnie, a i smaki -dla mnie w dziesiątkę...

    OdpowiedzUsuń
  6. Kawowe? Dla mnie idealne :) Podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można zastąpić czymś golden syrop lub pominąć? Nie używam a ciasto chciałabym zrobić.
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć. Masa będzie ciut mniej słodka, ewentualnie można zastąpić go płynnym miodem. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  8. Witam, różyczki na górze są zrobione z ilości kremu z przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Skąd ten kolor biszkoptu? Brak w nim kawy rozpuszczalnej i czegokolwiek innego

    OdpowiedzUsuń