Krem kawowy, to dla mnie jeden z najlepszych smaków. Próbuję różnych jego połączeń i dlatego dzisiaj proponuję małe biszkoptowe wieżyczki przełożone kremem kawowym. Idealne małe ciasteczko do kawy z przyjaciółką lub miłe popołudnie na tarasie.
KAWOWY PIEGUS:
blaszka 23x23cm
biszkopt makowy:
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl suchego maku
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając na koniec cukier. Następnie lekko miksując dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem, a następnie dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy rózgą lub łyżką, do połączenia się składników.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowaną wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez 30 -35min. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
masa kawowa:
- 150g cukru pudru
- 30ml gorącego mleka
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki golden syropu
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
Cukier puder wsypujemy do miseczki i ucierając dodajemy stopniowo gorące mleko. Następnie dodajemy masło i ucieramy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy resztę składników oraz 1 łyżeczkę gorącej wody. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
poncz:
- 50ml wody
- 50ml syropu amaretto
Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa cieńsze blaty. Pierwszy z nich nasączamy 1/2 przygotowanego wcześniej ponczu i pokrywamy 3/4 ilości masy. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy ponczem. Ciasto dzielimy na małe kwadraty o boku około 2cm lub niewiele większe prostokąty. Wierzch ciastek dekorujemy pozostałą masą. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto lekko stężało.
Pięknie prezentuje się to ciasto :)
OdpowiedzUsuńpiękne, pyszne ciasteczko:)
OdpowiedzUsuńbiszkopt makowy!!! :D
OdpowiedzUsuńCudo <3
ciasto wygląda bardzo elegancko, super się udało:)
OdpowiedzUsuńMniam, ciasto prezentuje się fantastycznie, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńNie oparłabym się gdybym miała je przed sobą :) Wygląda cudnie, a i smaki -dla mnie w dziesiątkę...
OdpowiedzUsuńKawowe? Dla mnie idealne :) Podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić czymś golden syrop lub pominąć? Nie używam a ciasto chciałabym zrobić.
OdpowiedzUsuńBeata
Można pominąć. Masa będzie ciut mniej słodka, ewentualnie można zastąpić go płynnym miodem. Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńWitam, różyczki na górze są zrobione z ilości kremu z przepisu?
OdpowiedzUsuńSkąd ten kolor biszkoptu? Brak w nim kawy rozpuszczalnej i czegokolwiek innego
OdpowiedzUsuń