sobota, 17 maja 2014

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY





Banalnie prosta surówka, którą pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Dzisiaj przy zalewie wszelkiego rodzaju sałat, odmian pomidorków i innych warzyw, nieco niestety zapomniana. A szkoda, bo ta surówka jest zdrowa, pyszna i bardzo uniwersalna. Pasuje zarówno do obiadu jak i np. dań z grilla.

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 małej cebuli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • łyżeczka majonezu
  • sól
Szatkujemy drobno kapustę i posypujemy niewielką ilością soli, a następnie lekko wygniatamy, aby ją zmiękczyć. Na dużych oczkach tarki ścieramy jabłko i cebulę. Mieszamy je z poszatkowaną kapustą. Doprawiamy sokiem z cytryny i w razie konieczności solą.


5 komentarzy:

  1. Moja ukochana ! Aż uśmiecham na sam widok :) Nie wiem czy to normalne ale Twoje zdjęcia naprawdę wywołały wielgachny uśmiech :D

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie robi się ją trochę inaczej, ale ubóstwiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak? Może masz jeszcze lepszą wersję:)

    OdpowiedzUsuń