piątek, 16 maja 2014

PIRACKIE OKO czyli TATAR Z ŁOSOSIA





Ponieważ uwielbiam ryby pod wszelką  postacią chciałam dzisiaj zaproponować tatara z łososia. Lubię tatara w wersji tradycyjnej, ale ten, jak dla mnie, bije go na głowę. Pięknie wygląda, idealnie smakuje i nie powstydziłoby się go nawet najwytworniejsze przyjęcie.

PIRACKIE OKO czyli TATAR Z ŁOSOSIA:
2 porcje

  • 200g surowego fileta z łososia bez skóry
  • 2 małe cebule
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól pieprz
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel przyprawy typu maggi
Łososia siekamy bardzo drobno. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Odkładamy 1/3 do dekoracji, a resztę mieszamy z łososiem, oliwą z oliwek oraz sokiem cytrynowym. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą maggi. Wilgotnymi dłońmi lub za pomocą obręczy formujemy dwa okrągłe tatary. W każdym robimy wgłębienie, w które wbijamy żółtko z umytego i sparzonego jajka. Dekorujemy resztą posiekanej cebulki. 


8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł :) Muszę spróbować!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. hahaha sama nazwa już mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ślicznie to przyrządziłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, jadłam to, łosoś w tej formie jest przepyszny i wielce elegancki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym spróbowała tak podanego łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja mam zawsze obawy do surowej ryby, wolę wędzoną jakoś:P

    OdpowiedzUsuń