Sos cebulowy jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs i kiełbas. Ja bardzo często łączę go z białą kiełbasą i pieczonym karczkiem.
SOS CEBULOWY:
- 4 cebule
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka mąki
- 1/4 szkl wody
- 1/4 szkl słodkiej śmietany
- sól. pieprz
- szczypta cukru
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Kiedy zrobi się szklista i miękka posypujemy ją łyżką mąki i zasmażamy, a następnie rozprowadzamy wodą. Całość blendujemy lub przecieramy przez sito. Wlewamy słodką śmietankę i doprawiamy sos solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Bardzo lubię sosy, a taki cebulowy musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńtak, z karczkiem lub kiełbaską musi smakować wybornie:)
OdpowiedzUsuńzapisuję przepis:) takie sosy bardzo lubię do obiadu:)
OdpowiedzUsuńŚwietny musi być, doskonały do mięsa :)
OdpowiedzUsuńtak jak napisałaś do karkówki idealny :D
OdpowiedzUsuńOstatnio szukałam przepisu na taki sos, cieszę się, że go zamieściłaś :)
OdpowiedzUsuń