poniedziałek, 26 maja 2014

SOS CEBULOWY




Sos cebulowy jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs i kiełbas. Ja bardzo często łączę go z białą kiełbasą i pieczonym karczkiem. 

SOS CEBULOWY:

  • 4 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szkl wody
  • 1/4 szkl słodkiej śmietany
  • sól. pieprz
  • szczypta cukru
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Kiedy zrobi się szklista i miękka posypujemy ją łyżką mąki i zasmażamy, a następnie rozprowadzamy wodą. Całość blendujemy lub przecieramy przez sito. Wlewamy słodką śmietankę i doprawiamy sos solą, pieprzem i szczyptą cukru. 



6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię sosy, a taki cebulowy musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, z karczkiem lub kiełbaską musi smakować wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję przepis:) takie sosy bardzo lubię do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny musi być, doskonały do mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak jak napisałaś do karkówki idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio szukałam przepisu na taki sos, cieszę się, że go zamieściłaś :)

    OdpowiedzUsuń