Małe, zgrabne gołąbki z liści botwiny? Czemu nie. Wystarczy znaleźć kilka większych liści, w które zawiniemy, albo standardowy ryżowo - mięsny farsz, albo jak ja farsz z kaszy gryczanej.
BOTWINOWE GOŁĄBKI KASZĄ GRYCZANĄ:
24sz
- 24 duże liście botwiny
- 100g kaszy gryczanej
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 mała uduszona cebulka
- sól, pieprz
Kaszę gotujemy według przepisu i odstawiamy do przestudzenia. Liście botwiny myjemy, a następnie delikatnie nożem pozbawiamy zgrubiałą część nerwu przechodzącą przez środek liścia. Jeśli tego nie zrobimy, liść rozerwie się podczas zwijania. Cebulkę drobno siekamy i podduszamy na niewielkiej ilości oliwy. Kaszę mieszamy z cebulą, koperkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu botwiny układamy niewielką ilość farszu i zawijamy jak tradycyjnego gołąbka.
Gołąbki układamy na głębokiej patelni lub w rondlu, podlewamy łyżką oliwy i mała ilością wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości przez około 20min.
ciekawy pomysł na zdrowe gołąbki:)
OdpowiedzUsuńpiękne te gołąbki:) z chęcią bym ich skosztowała:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe !!!!
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńjejku.. Ale cuda!
OdpowiedzUsuńStrasznie zaintrygowałaś mnie tym przepisem, chyba pokusze się w weekend o zrobienie :D
Intrygujący przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe te gołąbki! Jak one smakują? Cudownie wyglądają to na pewno! :)
OdpowiedzUsuń