poniedziałek, 12 maja 2014

BOTWINOWE GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ






Małe, zgrabne gołąbki z liści botwiny? Czemu nie. Wystarczy znaleźć kilka większych liści, w które zawiniemy, albo standardowy ryżowo - mięsny farsz, albo jak ja farsz z kaszy gryczanej.

BOTWINOWE GOŁĄBKI KASZĄ GRYCZANĄ:
24sz

  • 24 duże liście botwiny
  • 100g kaszy gryczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 mała uduszona cebulka
  • sól, pieprz
Kaszę gotujemy według przepisu i odstawiamy do przestudzenia. Liście botwiny myjemy, a następnie delikatnie nożem pozbawiamy zgrubiałą część nerwu przechodzącą przez środek liścia. Jeśli tego nie zrobimy, liść rozerwie się podczas zwijania. Cebulkę drobno siekamy i podduszamy na niewielkiej ilości oliwy. Kaszę mieszamy z cebulą, koperkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu botwiny układamy niewielką ilość farszu i zawijamy jak tradycyjnego gołąbka. 
Gołąbki układamy na głębokiej patelni lub w rondlu, podlewamy łyżką oliwy i mała ilością wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości przez około 20min.



7 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł na zdrowe gołąbki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne te gołąbki:) z chęcią bym ich skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. jejku.. Ale cuda!
    Strasznie zaintrygowałaś mnie tym przepisem, chyba pokusze się w weekend o zrobienie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe te gołąbki! Jak one smakują? Cudownie wyglądają to na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń