Małe zgrabne muffinki ze słodkim lukrem i tęczową posypką. Jak im się oprzeć, skoro są idealnie puszyste i delikatne w smaku. Idealne na majówkę.
BUDYNIOWE BABECZKI Z LUKREM
12 szt
- 100g proszku budyniowego śmietankowego
- 200g masła
- 3 jajka małe lub 2 duże
- 140g cukru
- 4 łyżki mleka
- 100g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
W misce ucieramy masło z cukrem na jednolitą puszystą masę. Kolejno dodajemy jajka, nie zaprzestając miksowania, oraz mleko. W osobnej misce mieszamy proszek budyniowy,mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Przesiewamy wymieszane suche składniki do zmiksowanych mokrych składników i delikatnie, najlepiej rózgą lub szpatułką, mieszamy. Przelewamy ciasto do papilotek lub natłuszczonej formy do pieczenia muffinek.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170st.C i w tak nagrzanym pieczemy babeczki 20 min.
Lukier
- 5 łyżek cukru pudru
- około 2 łyżki wody
- kolorowa posypka
Łączymy cukier puder z wodą, którą dolewamy ostrożnie, aby powstała gęsta masa, którą następnie oblewamy ostudzone babeczki. Dekorujemy kolorową posypką.
Prześliczne te babeczki :)
OdpowiedzUsuńz budyniem wszystko biorę w ciemno!:) piękne są!
OdpowiedzUsuńpyszności! dawno nie jadłam babeczek, aż mi ślinka pociekła ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie babeczki, często robię podobne. Ślicznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Właśnie je upiekłam, jeszcze są gorące.
OdpowiedzUsuńAle wyglądają i pachną kusząco.
Pozdrawiam,Bożena.
Prezentują się uroczo :)
OdpowiedzUsuńBabeczki kocham, śliczne zrobiłaś Moniko :)
OdpowiedzUsuńależ urocze! :)
OdpowiedzUsuńcudeńka małe.. :)
dla mnie bez lukru:P
OdpowiedzUsuń