wtorek, 6 maja 2014

BUDYNIOWE BABECZKI Z LUKREM






Małe zgrabne muffinki ze słodkim lukrem i tęczową posypką. Jak im się oprzeć, skoro są idealnie puszyste i delikatne w smaku. Idealne na majówkę.

BUDYNIOWE BABECZKI Z LUKREM 
12 szt

  • 100g proszku budyniowego śmietankowego
  • 200g masła
  • 3 jajka małe lub 2 duże
  • 140g cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 100g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
W misce ucieramy masło z cukrem na jednolitą puszystą masę. Kolejno dodajemy jajka, nie zaprzestając miksowania, oraz mleko. W osobnej misce mieszamy proszek budyniowy,mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Przesiewamy wymieszane suche składniki do zmiksowanych mokrych składników i delikatnie, najlepiej rózgą lub szpatułką, mieszamy. Przelewamy ciasto do papilotek lub natłuszczonej formy do pieczenia muffinek.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170st.C i w tak nagrzanym pieczemy babeczki 20 min. 

Lukier
  • 5 łyżek cukru pudru
  • około 2 łyżki wody
  • kolorowa posypka
Łączymy cukier puder z wodą, którą dolewamy ostrożnie, aby powstała gęsta masa, którą następnie oblewamy ostudzone babeczki. Dekorujemy kolorową posypką.



źródło

10 komentarzy:

  1. Prześliczne te babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z budyniem wszystko biorę w ciemno!:) piękne są!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności! dawno nie jadłam babeczek, aż mi ślinka pociekła ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie babeczki, często robię podobne. Ślicznie wyglądają.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie je upiekłam, jeszcze są gorące.
    Ale wyglądają i pachną kusząco.
    Pozdrawiam,Bożena.

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentują się uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczki kocham, śliczne zrobiłaś Moniko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ urocze! :)
    cudeńka małe.. :)

    OdpowiedzUsuń