czwartek, 22 maja 2014

ŁOPATKA W ZIOŁOWO - CEBULOWEJ MARYNACIE





Mięso przygotowane w takiej marynacie sprawdzi się doskonale jako danie obiadowe, ale i doskonale smakuje jako domowa wędlina. Wystarczy tylko cieniutko je pokroić. Minimum z nim pracy, a smak i aromat wspaniały. 

ŁOPATKA W ZIOŁOWO - CEBULOWEJ MARYNACIE:

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • około 1 łyżki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • gałązka lubczyku
  • 2-3 łyżki oliwy
Do pojemnika odpowiadającego wielkością ilości mięsa wlewamy oliwę. Cebulę obieramy i siekamy w krążki, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wrzucamy do oliwy, dodając posiekane igiełki rozmarynu i lubczyk. Marynatę uzupełniamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz pieprzem. Wszystko mieszamy razem. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą, a następnie umieszczamy w marynacie, obracając z każdej strony, aby marynata pokryła dokładnie cały kawałek mięsa. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Tak przygotowane mięso przenosimy wraz z marynatą na głęboką patelnię, podlewamy około 1/2 szklanki wody i dusimy na małym ogniu około 1 godziny.



4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na łopatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pasuje mi takowa marynata...a mięsko wygląda wprost obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. potwierdzam słowa dziewczyn, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń