Mięso przygotowane w takiej marynacie sprawdzi się doskonale jako danie obiadowe, ale i doskonale smakuje jako domowa wędlina. Wystarczy tylko cieniutko je pokroić. Minimum z nim pracy, a smak i aromat wspaniały.
ŁOPATKA W ZIOŁOWO - CEBULOWEJ MARYNACIE:
- 1kg łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- około 1 łyżki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- gałązka lubczyku
- 2-3 łyżki oliwy
Do pojemnika odpowiadającego wielkością ilości mięsa wlewamy oliwę. Cebulę obieramy i siekamy w krążki, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wrzucamy do oliwy, dodając posiekane igiełki rozmarynu i lubczyk. Marynatę uzupełniamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz pieprzem. Wszystko mieszamy razem. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą, a następnie umieszczamy w marynacie, obracając z każdej strony, aby marynata pokryła dokładnie cały kawałek mięsa. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Tak przygotowane mięso przenosimy wraz z marynatą na głęboką patelnię, podlewamy około 1/2 szklanki wody i dusimy na małym ogniu około 1 godziny.
Bardzo fajny pomysł na łopatkę :)
OdpowiedzUsuńCiekawie przyrządzone mięsko :)
OdpowiedzUsuńBardzo pasuje mi takowa marynata...a mięsko wygląda wprost obłędnie:)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam słowa dziewczyn, wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń