Lekka zupa na gorące i nie tylko dni. Delikatna, aksamitna konsystencja sprawia, że to jedna z moich ulubionych zup.
KREM ZE SZPARAGÓW:
- 2 pęczki szparagów
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1/3 szkl mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szkl śmietany kremowej
- 2 żółtka
- sól, cukier
Obrane szparagi gotujemy w bulionie do miękkości, a następnie blendujemy lub przecieramy przez sito. Mąkę rozprowadzamy w mleku i wlewamy do gotującej się zupy energicznie mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Zestawiamy zupę z ognia i wlewamy do niej lekko ubitą śmietanę z żółtkami. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Doprawiamy solą i cukrem.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńteż robiłam - pyszna!
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam tę zupę! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj jadłam taką zupkę, pycha! :)
OdpowiedzUsuńzupy rzadko jadam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego kremu ze szparagów, narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuń