sobota, 31 maja 2014

KREM ZE SZPARAGÓW




Lekka zupa na gorące i nie tylko dni. Delikatna, aksamitna konsystencja sprawia, że to jedna z moich ulubionych zup.

KREM ZE SZPARAGÓW:

  • 2 pęczki szparagów
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1/3 szkl mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl śmietany kremowej
  • 2 żółtka
  • sól, cukier
Obrane szparagi gotujemy w bulionie do miękkości, a następnie blendujemy lub przecieramy przez sito. Mąkę rozprowadzamy w mleku i wlewamy do gotującej się zupy energicznie mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Zestawiamy zupę z ognia i wlewamy do niej lekko ubitą śmietanę z żółtkami. Mieszamy do momentu połączenia się składników. Doprawiamy solą i cukrem. 

7 komentarzy: