Dość dużo przepisów wymaga dodatku Golden Syrup. Niestety nie dość, że jest drogi, co myślę nie jest bez znaczenia, to dość ciężko również go dostać. Ale jak zwykle jest sposób na wszystko. Również na wykonanie tego Złotego Syropu.
GOLDEN SYRUP:
- 100g cukru
- 25ml wody
ponadto
- 1/2 kg cukru
- 300 g wrzącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Do dość dużego garnka z grubym dnem wlewamy 25ml wody i wsypujemy 100g cukru. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści całkowicie i nabierze ładnego miodowego koloru.
Następnie zestawiamy z ognia i ostrożnie wlewamy 300g wrzątku oraz wsypujemy pozostałe 1/2kg cukru i sok z cytryny. Ustawiamy garnek z powrotem na palniku i gotujemy syrop na małym ogniu (powinien leciutko bulgotać) przez około 45min, aż syrop zgęstnieje. Podczas gotowania nie ma potrzeby mieszania syropu. Gotowy przestudzony syrop przelewamy do butelek lub słoiczków i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Wykorzystujemy do wypieków oraz jako słodki sos do lodów czy np. racuchów.
Wykorzystujemy do wypieków oraz jako słodki sos do lodów czy np. racuchów.
Fajny pomysł chociaż ja nie przepadam za takim słodkim syropem :)
OdpowiedzUsuńNie sądziłam, że można go tak łatwo zrobić...
OdpowiedzUsuńooo.. widziałam gdzieś już jego domową wersję, ale kurka..
OdpowiedzUsuńzawsze zastępuję go albo klonowym albo miodem, też działa :)
Może jednak pokuszę się o twoją propozycję :D
Jakie to proste, prawda?;) Super wersja!
OdpowiedzUsuń