Za samymi jajkami może nie przepadam za bardzo, ale mam słabość do jajek na miękko. Ugotowane muszą być idealnie, z lekko płynnym żółtkiem. A co się stanie, jeśli tak ugotowane jajko zanurzymy w gorącej fryturze? Dorzućcie jeszcze słonecznik i migdały, a stwierdzicie, że takie jajka nie mają sobie równych.
JAJKA NA MIĘKKO W SŁONECZNIKOWEJ PANIERCE:
2 porcje
- 4 jajka ugotowane na miękko
- 1 jajko surowe
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki płatków z migdałów
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- szczypta chilli
- olej do smażenia
Jajka gotujemy na miękko i studzimy. Przygotowujemy trzy miseczki i w każdej osobno przygotowujemy panierki.
W pierwszej miseczce umieszczamy mąkę. W drugiej roztrzepane jajko surowe ze szczyptą soli i chilli, a w trzeciej posiekane drobno obrane ziarna słonecznika i płatki migdałowe.
Ugotowane i ostudzone jajka zanurzamy po kolei w : mące, jajku i na końcu w słoneczniku.
W rondelku lub we frytkownicy rozgrzewamy dostateczną ilość oleju, tak aby jajka zanurzyły się całkowicie w nim. Kiedy olej jest gorący, zanurzamy w nim jajka na około 45sekund, aby nabrały ładne złotej barwy i stały się chrupiące. Odsączamy je na papierowym ręczniku i natychmiast podajemy.
Wow, jestem pod wrażeniem, bardzo smakowicie zrobione jajka :)
OdpowiedzUsuńAle bym jadła... *.* zamawiam na weekend! :)))))
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy pomysł! Mnie się podoba :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńzabieram przepis - zrobię kiedyś na pewno!
fajny pomysł na jajka!:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, ciekawy przepis, koniecznie muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJaki świetny pomysł z jajkami we frytkownicy.
OdpowiedzUsuń