środa, 7 maja 2014

JAJKA Z FRYTOWNICY W SŁONECZNIKOWEJ PANIERCE







Za samymi jajkami może nie przepadam za bardzo, ale mam słabość do jajek na miękko. Ugotowane muszą być idealnie, z lekko płynnym żółtkiem. A co się stanie, jeśli tak ugotowane jajko zanurzymy w gorącej fryturze? Dorzućcie jeszcze słonecznik i migdały, a stwierdzicie, że takie jajka nie mają sobie równych.

JAJKA NA MIĘKKO W SŁONECZNIKOWEJ PANIERCE:
2 porcje

  • 4 jajka ugotowane na miękko
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki płatków z migdałów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • szczypta chilli
  • olej do smażenia
Jajka gotujemy na miękko i studzimy. Przygotowujemy trzy miseczki i w każdej osobno przygotowujemy panierki. 
W pierwszej miseczce umieszczamy mąkę. W drugiej roztrzepane jajko surowe ze szczyptą soli i chilli, a w trzeciej posiekane drobno obrane ziarna słonecznika i płatki migdałowe.
Ugotowane i ostudzone jajka zanurzamy po kolei w : mące, jajku i na końcu w słoneczniku.
W rondelku lub we frytkownicy rozgrzewamy dostateczną ilość oleju, tak aby jajka zanurzyły się całkowicie w nim. Kiedy olej jest gorący, zanurzamy w nim jajka na około 45sekund, aby nabrały ładne złotej barwy i stały się chrupiące. Odsączamy je na papierowym ręczniku i natychmiast podajemy.




7 komentarzy:

  1. Wow, jestem pod wrażeniem, bardzo smakowicie zrobione jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym jadła... *.* zamawiam na weekend! :)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki ciekawy pomysł! Mnie się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny pomysł!
    zabieram przepis - zrobię kiedyś na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł na jajka!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie, ciekawy przepis, koniecznie muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki świetny pomysł z jajkami we frytkownicy.

    OdpowiedzUsuń