Pierwsze pierogi z cyklu letnich. Rozpoczynają ten cykl oczywiście pirogi z truskawkami. Lekkie danie, które nie zmienia się od lat, a mimo to pozostaje jednym z ulubionych przez kolejne pokolenia. Ja swoją klasykę urozmaiciłam jedynie zmianą kształtu pierożków.
OKRĄGŁE PIEROŻKI Z TRUSKAWKAMI:
ciasto:
- 400g mąki
- 1 jajko
- około 200ml zimnej wody (ile ciasto zabierze)
ponadto:
- 1/2kg małych truskawek
- 2 łyżki cukru
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, a następnie odsączamy na sitku i posypujemy cukrem. Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je cienko, podsypując mąką, a następnie wykrawamy krążki, na których układamy po jednej małej truskawce. Przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy.
Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku, do wypłynięcia na wierzch. Lekko przelewamy zimną wodą i podajemy polane słodką śmietanką i posypane cukrem.
kwintesencja lata:D achh
OdpowiedzUsuńmniamuśne :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś:))
OdpowiedzUsuńCudne te pierożki, zjadłabym takich ;)
OdpowiedzUsuńNajlepszy obiad pod słońcem :)
OdpowiedzUsuńOsobiście, nie przepadam za pierogami z owocami, więc o ich smaku nie myślę, a podziwiam Twoje zdjęcia!;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi z truskawkami:) twoje wyglądają znakowicie ps. Obserwuję i zapraszam do mnie:*
OdpowiedzUsuńPychota ! Muszę nalepić :D
OdpowiedzUsuńJa jutro mam w planie pierogi z truskawkami. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńmniam!:)a kształt fajny :D
OdpowiedzUsuń