piątek, 30 maja 2014

OKRĄGŁE PIEROŻKI Z TRUSKAWKAMI





Pierwsze pierogi z cyklu letnich. Rozpoczynają ten cykl oczywiście pirogi z truskawkami. Lekkie danie, które nie zmienia się od lat, a mimo to pozostaje jednym z ulubionych przez kolejne pokolenia. Ja swoją klasykę urozmaiciłam jedynie zmianą kształtu pierożków.

OKRĄGŁE PIEROŻKI Z TRUSKAWKAMI:
ciasto:
  • 400g mąki
  • 1 jajko
  • około 200ml zimnej wody (ile ciasto zabierze)
ponadto:
  • 1/2kg małych truskawek
  • 2 łyżki cukru
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, a następnie odsączamy na sitku i posypujemy cukrem. Z mąki, jajka i wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je cienko, podsypując mąką, a następnie wykrawamy krążki, na których układamy po jednej małej truskawce. Przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy. 
Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku, do wypłynięcia na wierzch. Lekko przelewamy zimną wodą i podajemy polane słodką śmietanką i posypane cukrem.



10 komentarzy:

  1. Cudne te pierożki, zjadłabym takich ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy obiad pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście, nie przepadam za pierogami z owocami, więc o ich smaku nie myślę, a podziwiam Twoje zdjęcia!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pierogi z truskawkami:) twoje wyglądają znakowicie ps. Obserwuję i zapraszam do mnie:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota ! Muszę nalepić :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jutro mam w planie pierogi z truskawkami. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam!:)a kształt fajny :D

    OdpowiedzUsuń