wtorek, 10 marca 2015

ZAJACZKI WIELKANOCNE - CIASTKA CYTRYNOWE





Małe urocze ciasteczka, które powoli zaczynają nas wprowadzać w wiosenny, a co za tym idzie Wielkanocny klimat.

WIELKANOCNE ZAJĄCZKI:
2 blaszki
  • 2 i 1/4 szkl mąki pszennej
  • 125g  masła
  • 1/2 szkl cukru 
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka golden syropu 
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • kilka kropel aromatu waniliowego
ponadto:
  • kolorowy lukier
  • posypka 
  • kolorowy cukier
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i nie przestając miksować dodajemy sól, syrop,aromat i skórkę cytrynową. Po połączeniu się masy, na końcu wsypujemy mąkę i jeszcze chwilę miksujemy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Ciasto powinno mieć lekką, niezbyt zbitą konsystencję. Zawijamy je w folię i umieszczamy w lodówce na około 1godz do schłodzenia.
Schłodzone ciasto, partiami wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli lub na lekko omączonej stolnicy, a następnie wykrawamy foremką ciastka, które układamy na wyłozonej papierem do pieczenia blaszce.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 175sC i w tak nagrzanym pieczemy ciastka przez około 12min na złoty kolor. Upieczone, chłodzimy na kratce kuchennej i zupełnie zimne dekoruje kolorowym lukrem.




3 komentarze:

  1. Słodkie, dosłownie i w przenośni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne, muszę sobie takie foremki kupić- -są slodkie

    OdpowiedzUsuń