To najpyszniejszy sernik, jaki do tej pory udało mi się zjeść. Pojawił się z braku pomysłu na wykorzystanie zalegającego w lodówce twarogu i natychmiast zawojował swoim smakiem wszystkich. Niewiele jest ciast, które tak jak ten sernik przypadają do gustu wszystkim.
SERNIK CAPPUCCINO:
tortownica śr. 23cm
Krokant orzechowy:
- 100g orzechów włoskich lub laskowych
- 50g migdałów
- 2 łyżki cukru
- 50g masła
W niewielkim rondelku umieszczamy masło i cukier, a następnie podgrzewamy na niewielkim palniku aby składniki rozpuściły się. Orzechy i migdały siekamy i wrzucamy do rondelka z roztopionym masłem. Mieszamy wszystko razem.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie umieszczamy w niej krokant orzechowy. Masę wyrównujemy i lekko dociskamy.
Piekarnik nagrzewamy do temp.160s.C i w tak nagrzanym podpiekamy masę przez 10min. Następnie wyjmujemy podpieczony spód i pozostawiamy do przestygnięcia.
Masa:
- 1kg zmielonego twarogu
- 200g cukru
- 3 łyżki mąki
- 4 duże jajka
- 1szkl kwaśnej śmietany
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 60ml wody
W misce umieszczamy ser, mąkę i cukier. Miksujemy masę na niskich obrotach, do połączenia się składników. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy śmietanę i przestudzoną kawę rozpuszczoną razem z cynamonem w 60ml wody. Delikatnie mieszamy całość i wylewamy na podpieczony spód. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230st.C i pieczemy je przez 10min, a następnie zmniejszamy temp. do 120st.C i pieczemy jeszcze 60min.
Jadłam bardzo podobny sernik i był rewelacyjny. Sama jeszcze nie robiłam bo nie miałam przepisu. Dzięki Tobie będę mogła zrobić sobie taki serniczek:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam pomóc:)
OdpowiedzUsuńAle wyszedł piękny! ;) I ile w nim dobroci!
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik, ale za smakiem kawy nie przepadam... ;]
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków i faktur, musiał być przepyszny... Sama piekłam sernik kawowy, ale zupełnie inny. To wspaniałe, jak można interpretować smaki i znane ciasta na swój własny sposób :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków i faktur, musiał być przepyszny... Sama piekłam sernik kawowy, ale zupełnie inny. To wspaniałe, jak można interpretować smaki i znane ciasta na swój własny sposób :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a zdjęcia śliczne!
OdpowiedzUsuńTen smak mogłabym pokochać, koniecznie muszę zrobić taki sernik :)
OdpowiedzUsuńBoski:)
OdpowiedzUsuńPoczęstuję się kawałkiem, sernik niesamowicie kuszący... :)
OdpowiedzUsuńMoniko, zrobiłam ten sernik mężowi na urodziny, wszyscy są zachwyceni tym smakiem! :))
OdpowiedzUsuńI to jest miód na moje serce:) Dla takich słów bloguję!
OdpowiedzUsuń