wtorek, 3 marca 2015

SERNIK CAPPUCCINO Z KROKANTEM ORZECHOWYM




To najpyszniejszy sernik, jaki do tej pory udało mi się zjeść. Pojawił się z braku pomysłu na wykorzystanie zalegającego w lodówce twarogu i natychmiast zawojował swoim smakiem wszystkich. Niewiele jest ciast, które tak jak ten sernik przypadają do gustu wszystkim.

SERNIK CAPPUCCINO:
tortownica śr. 23cm
Krokant orzechowy:

  • 100g orzechów włoskich lub laskowych
  • 50g migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • 50g masła 
W niewielkim rondelku umieszczamy masło i cukier, a następnie podgrzewamy na niewielkim palniku aby składniki rozpuściły się. Orzechy i migdały siekamy  i wrzucamy do rondelka z roztopionym masłem. Mieszamy wszystko razem.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie umieszczamy w niej krokant orzechowy. Masę wyrównujemy i lekko dociskamy.
Piekarnik nagrzewamy do temp.160s.C i w tak nagrzanym podpiekamy masę przez 10min. Następnie wyjmujemy podpieczony spód i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masa:
  • 1kg zmielonego twarogu
  • 200g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 4 duże jajka
  • 1szkl kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 60ml wody
W misce umieszczamy ser, mąkę i cukier. Miksujemy masę na niskich obrotach, do połączenia się składników. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy śmietanę i przestudzoną kawę rozpuszczoną razem z cynamonem w 60ml wody. Delikatnie mieszamy całość i wylewamy na podpieczony spód. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230st.C i pieczemy je przez 10min, a następnie zmniejszamy temp. do 120st.C i pieczemy jeszcze 60min. 
Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy kawą cappuccino.




13 komentarzy:

  1. Jadłam bardzo podobny sernik i był rewelacyjny. Sama jeszcze nie robiłam bo nie miałam przepisu. Dzięki Tobie będę mogła zrobić sobie taki serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że mogłam pomóc:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wyszedł piękny! ;) I ile w nim dobroci!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sernik, ale za smakiem kawy nie przepadam... ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie smaków i faktur, musiał być przepyszny... Sama piekłam sernik kawowy, ale zupełnie inny. To wspaniałe, jak można interpretować smaki i znane ciasta na swój własny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne połączenie smaków i faktur, musiał być przepyszny... Sama piekłam sernik kawowy, ale zupełnie inny. To wspaniałe, jak można interpretować smaki i znane ciasta na swój własny sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten smak mogłabym pokochać, koniecznie muszę zrobić taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Poczęstuję się kawałkiem, sernik niesamowicie kuszący... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moniko, zrobiłam ten sernik mężowi na urodziny, wszyscy są zachwyceni tym smakiem! :))

    OdpowiedzUsuń
  10. I to jest miód na moje serce:) Dla takich słów bloguję!

    OdpowiedzUsuń