czwartek, 12 marca 2015

SŁODKIE PISKLAKI NA POCZĄTEK WIOSNY





Wiosna co prawda chwilowo przystopowała, ale mam nadzieję, że to już tylko na moment. A jeśli wiosna, to Wielkanoc, a jaka to by była Wielkanoc bez piskląt? Dlatego dzisiaj małe żółciutkie kurczaczki, które może zainspirują Was przy wielkanocnych wypiekach.

KRUCHE SERDUSZKA:
  • 250g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku cutrynowego
  • szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy szybko kruche, jednolite ciasto, które owijamy w lnianą ściereczkę i odstawiamy na około 30min do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na omączoną stolnicę i rozwałkowujemy je na grubość 2 -3 mm. Foremką wykrawamy pojedyncze ciasteczka, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy między ciastkami nie muszą być duże, bo prawie nie urosną.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175st.C przez około 15 - 17min. Ciastka powinny być lekko zarumienione, ale nie jasnobrązowe, bo ciężko będzie je ładnie polukrować. Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce kuchennej i zupełnie zimne dekorujemy lukrem.




5 komentarzy: