wtorek, 31 marca 2015

PANCAKES





Pancakes to takie niby placuszki, niby naleśniki, a może racuchy. Jak to zwykle bywa - niby - robi wielką różnicę. Pancakes są jedyne w swoim rodzaju. Pyszne i niepowtarzalne. U mnie dzisiaj z jeżynami i golden syrup, na który przepis znajdziecie tutaj http://kawa-cynamonem-pachnaca.blogspot.com/2014/05/zoty-syrop-czyli-domowa-wersja-golden.html

PANCAKES:

  • 2 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szkl mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 75g masła roztopionego
  • szczypta soli
Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztopione masło, mleko i jajka. Wszystkie składniki łączymy za pomocą trzepaczki lub miksera na gładką masę.
Placki smażymy na suchej patelni i podajemy  ze złotym syropem, miodem owocami lub konfiturą.





7 komentarzy:

  1. Cudowne pancakes, idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że bym chętnie je zjadła nawet na kolację, zwłaszcza z tymi jeżynami :))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pankejki, tylko tak rzadko jest na nie czas w porannej gonitwie :D pięknie jeżynki!

    OdpowiedzUsuń