wtorek, 17 marca 2015

PYSZNE BUŁECZKI - LEKKO ZDZIWIONE




Do wczorajszej pasty z ciecierzycy idealnie będą pasowały bułeczki przygotowane z ciasta chałkowego. Pierwotnie miały powstać króliczki, ale ostatecznie, to chyba raczej zdziwione świnki:)

BUŁECZKI - LEKKO ZDZIWIONE:
około 12szt
  • 3 i 1/4szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 60g cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 10g suchych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • aromat waniliowy
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier wymieszany z suchymi drożdżami i solą. Mieszamy i dodajemy 1 jajko, miękkie masło i ciepłe, ale nie gorące mleko. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego. Ciasto wyrabiamy ręką lub mikserem z końcówkami w kształcie haków. Kiedy powstanie gładkie ciasto, przekładamy je do czystej miski oprószonej mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Kiedy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wykładamy je na omączoną stolnicę i dzielimy je na 12  kawałków. Z każdego kawałka formujemy bułeczkę, a następnie nożyczkami delikatnie nacinamy górę każdej bułki formując uszy. Wykałaczką robimy oczy i nosek. 
Tak przygotowane bułki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Bułeczki pozostawiamy ponownie na około 40min do napuszenia, po czym smarujemy je delikatnie, za pomocą pędzelka, mlekiem. 
Piekarnik nagrzewamy do 180st.C  w pozycji góra -dół i w tak nagrzanym pieczemy bułki przez około 30min, przy czym jeśli pod koniec zbyt mocno zaczną się rumienić wyłączamy górną grzałkę, pozostawiając tylko dolną.
Wypieczone na złoty kolor bułeczki studzimy na kratce.





5 komentarzy: