czwartek, 5 marca 2015

ROLADA SEROWA Z ŁOSOSIEM





Rolada, która na pewno pozwoli Wam zaskoczyć domowników i gości. Jak zazwyczaj u mnie, przepis nie jest trudny, ani pracochłonny, a efekt? Ja oceniam ją na szóstkę!

ROLADA SEROWA Z ŁOSOSIEM:

  • 200g żółtego sera
  • 50g wędzonego łososia
Ser ścieramy na dużych otworach tarki. Dno blaszki o wymiarach 23x23cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego starty ser. Delikatnie wyrównujemy i dociskamy, a następnie wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na około 10min, aby ser rozpuścił się.
Wyjmujemy blaszkę, aby ser lekko przestygł, ale nie wystygł zupełnie. Układamy na nim cienkie plastry łososia i pomagając sobie papierem, którym była wyłożona blaszka, zwijamy jak tradycyjną roladę. Tak przygotowaną przekąskę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby zastygła. 
Dobrze schłodzoną roladę kroimy w krążki i podajemy jako samodzielną przekąskę, albo dodatek do np. kanapek.




4 komentarze:

  1. szybko, prosto i bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście świetny pomysł, muszę zrobić takie roladki, bo ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektownie wygląda i pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń