środa, 25 marca 2015

ROLADKI Z SZYNKI





Dzisiaj przepis na przekąskę bardzo banalną w przygotowaniu, ale i jednocześnie pyszną. Ponieważ Wielkanoc zbliża się szybkimi krokami, a co za tym idzie, czas wszelkich szynek, kiełbas i pieczystych, to może tak przygotowane roladki z szynki i Wam przypadną do gustu.

ROLADKI Z SZYNKI:

  • 8 - 10 dużych plastrów szynki
  • 15 łyżek sałatki jarzynowej
  • 2 szkl bulionu warzywnego
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach  zimnej wody i kiedy napęcznieje rozprowadzamy ją dokładnie w gorącym bulionie. Odstawiamy do przestudzenia.
Na każdy plaster szynki nakładamy łyżkę - półtora sałatki jarzynowej i dość ciasno zwijamy w rulon. Układamy roladki na półmisku i zalewamy 3/4 przestudzonego bulionu  z żelatyną. Wstawiamy do lodówki, aby bulion zastygł. Pozostałą 1/4 bulionu również wstawiamy do lodówki w osobnym naczyniu. Kiedy zalewa stężeje, pozostawioną jej niewielką ilość delikatnie roztrzepujemy widelcem i układamy na wierzchu roladek. Dekorujemy listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi.





5 komentarzy:

  1. Bardzo fajne roladki :) W sam raz na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, moja mama robi bardzo podobne, tylko szynkę zawija w rożek i nie dodaje galaretki. Ale chętnie spróbowałabym Twojej wersji tej przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nigdy sama ich nie robiłam, ale już nie raz jadłam :)
    Fajna alternatywa na imprezę, szczególnie zakrapianą alkoholem :)

    OdpowiedzUsuń