poniedziałek, 23 marca 2015

CIASTO ŻURAWINÓWKA






Jednym z ciast, które uwielbiają moi znajomi i o które często proszą, aby je upiec, jest ciasto pijana śliwka. Przygotowując menu na  ostatnie spotkanie,postanowiłam jednak swoich gości  zaskoczyć. Gwiazdą stołu tym razem było ciasto - żurawinówka. Jest to wypiek wykwintny, ale i przeznaczony dla osób dorosłych. W wersji, kiedy ciasto ma być przeznaczone również dla dzieci, należy alkohol zastąpić ponczem na bazie herbaty z cytryną, która doskonale podkreśli smak żurawiny.

CIASTO ŻURAWINÓWKA:
biszkopt:
blaszka 23x23cm


  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać olej i wszystko dokładnie wymieszać. Białka jajek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą kakaową.Masę wylać na blaszkę, której dno wykładamy papierem do pieczenia  i wstawić do nagrzanego do 170st. C piekarnika. W tak nagrzanym pieczemy 30 - 40 min i po tym czasie pozostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku do przestudzenia.
Zupełnie zimne ciasto, kroimy na dwa równej grubości blaty.

masa żurawinowa:
  • 300 g suszonej żurawiny
  • 100ml wódki żurawinówki
  • 50ml  wody
Do miseczki wsypujemy żurawinę. Wlewamy alkohol i wodę. Odstawiamy na około 1/2godz do napęcznienia.

masa budyniowa:
  • 250 g masła
  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
 1 i 1/2 szkl mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka , obie mąki i dokładnie rozprowadzamy, aby uniknąć ewentualnych grudek. Wlewamy rozrobioną masę na gotujące się mleko. Postępujemy jak przy gotowaniu standardowego budyniu.
Po ostudzeniu miksujemy dokładnie z masłem.

składanie ciasta:

Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy połową syropu, który zlewamy  z namoczonej żurawiny. Wykładamy na niego połowę przestudzonej masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta, które również ponczujemy, pozostałym syropem. Wykładamy na niego pozostałą masę budyniową i posypujemy ciasto namoczoną żurawiną. Na koniec posypujemy ciasto okruszkami ciasta, które pozostały nam z wyrównania górnej części biszkoptu. 
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki lub odstawiamy w zimne miejsce na przynajmniej 1godz. do schłodzenia.






10 komentarzy:

  1. Nie dziwię się, że gościom smakuje to ciasto, bo już po samym opisie (i zdjęciach) można wywnioskować, że jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, pycha! Bardzo ciekawe wykorzystanie żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne ciasto, takie wilgotne i ta żurawinka ;) Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyobrażam sobie smak tego ciacha... Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie kusząco! ;) Pewnie pyszne i wilgotne!

    OdpowiedzUsuń
  6. O maj Gad. Chyba już wiem jaki będzie ciastowy "must have" na święta :) Pięknie i elegancko się prezentuje. Smak musi być wyborny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z moją ukochaną żurawiną... Musiało smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota! Chętnie skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń