Jednym z ciast, które uwielbiają moi znajomi i o które często proszą, aby je upiec, jest ciasto pijana śliwka. Przygotowując menu na ostatnie spotkanie,postanowiłam jednak swoich gości zaskoczyć. Gwiazdą stołu tym razem było ciasto - żurawinówka. Jest to wypiek wykwintny, ale i przeznaczony dla osób dorosłych. W wersji, kiedy ciasto ma być przeznaczone również dla dzieci, należy alkohol zastąpić ponczem na bazie herbaty z cytryną, która doskonale podkreśli smak żurawiny.
CIASTO ŻURAWINÓWKA:
biszkopt:
blaszka 23x23cm
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać olej i wszystko dokładnie wymieszać. Białka jajek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą kakaową.Masę wylać na blaszkę, której dno wykładamy papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170st. C piekarnika. W tak nagrzanym pieczemy 30 - 40 min i po tym czasie pozostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku do przestudzenia.
Zupełnie zimne ciasto, kroimy na dwa równej grubości blaty.
masa żurawinowa:
- 300 g suszonej żurawiny
- 100ml wódki żurawinówki
- 50ml wody
Do miseczki wsypujemy żurawinę. Wlewamy alkohol i wodę. Odstawiamy na około 1/2godz do napęcznienia.
masa budyniowa:
- 250 g masła
- 1/2 litra mleka
- 3/4 szkl cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
1 i 1/2 szkl mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka , obie mąki i dokładnie rozprowadzamy, aby uniknąć ewentualnych grudek. Wlewamy rozrobioną masę na gotujące się mleko. Postępujemy jak przy gotowaniu standardowego budyniu.
Po ostudzeniu miksujemy dokładnie z masłem.
Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy połową syropu, który zlewamy z namoczonej żurawiny. Wykładamy na niego połowę przestudzonej masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta, które również ponczujemy, pozostałym syropem. Wykładamy na niego pozostałą masę budyniową i posypujemy ciasto namoczoną żurawiną. Na koniec posypujemy ciasto okruszkami ciasta, które pozostały nam z wyrównania górnej części biszkoptu.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki lub odstawiamy w zimne miejsce na przynajmniej 1godz. do schłodzenia.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki lub odstawiamy w zimne miejsce na przynajmniej 1godz. do schłodzenia.
Nie dziwię się, że gościom smakuje to ciasto, bo już po samym opisie (i zdjęciach) można wywnioskować, że jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńOoo, pycha! Bardzo ciekawe wykorzystanie żurawiny :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto, takie wilgotne i ta żurawinka ;) Pyszota!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho:)
OdpowiedzUsuńPyszności, żurawinę uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie smak tego ciacha... Pyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie kusząco! ;) Pewnie pyszne i wilgotne!
OdpowiedzUsuńO maj Gad. Chyba już wiem jaki będzie ciastowy "must have" na święta :) Pięknie i elegancko się prezentuje. Smak musi być wyborny :)
OdpowiedzUsuńZ moją ukochaną żurawiną... Musiało smakować nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńPychota! Chętnie skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuń