czwartek, 2 kwietnia 2015

SERNIK JAGODOWY





Pyszny delikatny sernik z jagodowym, pachnącym słońcem wykończeniem. To jeden z tych serników, które są bardzo łatwe wykonaniu, nawet dla początkujących.

SERNIK JAGODOWY:
blaszka 23x23cm
ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 100g miękkiego masła
W misce mieszamy masło, mąkę, sól, cukier oraz wodę. Kiedy ciasto nabierze grudkowatej konsystencji, przekładamy je na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto.
Blaszkę wylepiamy przygotowanym ciastem, gęsto nakłuwając je widelcem, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.
Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki na 30 min.
Po upływie 30min wstawiamy ciasto do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 15minut.

Masa serowa:
  • 750g mielonego twarogu
  • 50g miękkiego masła
  • 75g cukru
  • 2 jajka
  • 125ml słodkiej śmietanki 30%
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
W misce ucieramy masło i cukier na gładką masę. Do utartego masła, dodajemy kolejno po jednym żółtku i nie przestając ucierać po łyżce zmielony twaróg.
W dwóch osobnych miseczkach ubijamy na sztywno - w jednej białka jajek, a w drugiej śmietankę.
Do zmiksowanej masy twarogowej dodajemy pianę z białek i ubitą śmietankę. Delikatnie mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną  wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko łączymy za pomocą rózgi na jednolitą masę. 
Podpieczone kruche ciasto wyjmujemy  z piekarnika i wylewamy na nie masę twarogową.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180st.C i do tak nagrzanego wstawiamy ponownie ciasto z masą twarogową na 45min. Po tym czasie wyłączamy górną grzałkę, zostawiając tylko dolną i pieczemy kolejne 30min. Jeśli nie mamy takiej funkcji możemy ciasto po 45min. przykryć pergaminem i piec kolejne 30min.
Sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

Masa jagodowa:
  • Słoiczek 250ml jagód
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 100ml wody
Jagody wraz z sokiem wlewamy do rondelka, dodajemy galaretkę w proszku i wodę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się galaretki. Odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną masę jagodową wylewamy wylewamy na przestudzony sernik i wstawiamy do lodówki do stężenia.





6 komentarzy: