poniedziałek, 27 kwietnia 2015

TORT MICHAŁKOWY






Tort o wyrazistym smaku. Dość ciężki i syty, ale jednocześnie przepyszny. Jasna masa michałkowa i ciemna doskonale się uzupełniają. Zachwycił zarówno domowników jak i gości.

TORT MICHAŁKOWY:
tortownica śr 23cm

biszkopt:


  • 5 jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru

Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy  po łyżce cukier.  Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką, tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy i przekrajamy go na trzy krążki.

masa michałkowa jasna:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 3/4 szkl mleka w proszku
  • 200g białej czekolady
  • 125g serka mascarpone
  • 120g niesolonych orzeszków ziemnych
Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę. Ustawiamy go na niewielkim ogniu i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia, wsypujemy mleko w proszku i intensywnie mieszamy. Aby mieć pewność, że masa nie będzie zawierała grudek, najlepiej przecedzić ja przez sitko. Tak przygotowaną masę, odstawiamy do lodówki na na przynajmniej 1 godz.. Dobrze schłodzoną masę wyjmujemy i ubijamy mikserem ustawionym na najwyższe obroty około 5min, do momentu, aż mocno zgęstnieje i na jej powierzchni będą widoczne wyraźne ślady mieszadeł miksera. W tym momencie dokładamy serek mascarpone i posiekane orzeszki ziemne. Miksujemy kolejną minutę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy ponownie masę do lodówki.

masa michałkowa ciemna:
  • 300ml śmietany 30%
  • 3/4 szkl mleka w proszku
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 125g serka mascarpone
  • 120g niesolonych orzeszków ziemnych
Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę. Ustawiamy go na niewielkim ogniu i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia, wsypujemy mleko w proszku i intensywnie mieszamy. Aby mieć pewność, że masa nie będzie zawierała grudek, najlepiej przecedzić ja przez sitko. Tak przygotowaną masę, odstawiamy do lodówki na na przynajmniej 1 godz.. Dobrze schłodzoną masę wyjmujemy i ubijamy mikserem ustawionym na najwyższe obroty około 5min, do momentu, aż mocno zgęstnieje i na jej powierzchni będą widoczne wyraźne ślady mieszadeł miksera. W tym momencie dokładamy serek mascarpone i posiekane orzeszki ziemne. Miksujemy kolejną minutę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy ponownie masę do lodówki do lekkiego schłodzenia.

do naponczowania biszkoptu:
  • 1/3 szkl wody
  • 1/3 szkl syropu rumowego lub rumu
dodatkowo:
  • kilka cukierków michałków do dekoracji
  • 150g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 wafelek orzechowy bez czekolady
składanie ciasta:
Pierwszy blat ciasta ponczujemy 1/3 mieszanki wody i rumu, a następnie wykładamy na niego 3/4 jasnej masy michałkowej. Przykrywamy drugim blatem, który również ponczujemy  1/2 pozostałej mieszanki rumowej. Wykładamy na niego 3/4 ciemnej masy michałkowej, wyrównujemy i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu. Ponczujemy go pozostałą mieszanką rumową i pokrywamy pozostałą białą masą. Boki tortu pokrywamy pozostałą ciemną masą michałkową. 
Górę tortu dekorujemy posiekanymi cukierkami i wafelkiem. Orzechy ziemne siekamy niezbyt drobno i obsypujemy nimi boki tortu. 
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, z której wyjmujemy je 30min przed podaniem. Najlepiej tort wykonać dzień wcześniej.






4 komentarze:

  1. Wyobrażam sobie, że to kaloryczna bomba, ale któż by nie chciał jej spróbować? Taki tort musi smakować cudownie, szczególnie jeśli się uwielbia michałki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały tort, robi wrażenie, a jak musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny tort, musi być słodki i mniam! :)

    OdpowiedzUsuń