Tort o wyrazistym smaku. Dość ciężki i syty, ale jednocześnie przepyszny. Jasna masa michałkowa i ciemna doskonale się uzupełniają. Zachwycił zarówno domowników jak i gości.
TORT MICHAŁKOWY:
tortownica śr 23cm
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy po łyżce cukier. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką, tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy i przekrajamy go na trzy krążki.
masa michałkowa jasna:
- 300 ml śmietany 30%
- 3/4 szkl mleka w proszku
- 200g białej czekolady
- 125g serka mascarpone
- 120g niesolonych orzeszków ziemnych
Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę. Ustawiamy go na niewielkim ogniu i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia, wsypujemy mleko w proszku i intensywnie mieszamy. Aby mieć pewność, że masa nie będzie zawierała grudek, najlepiej przecedzić ja przez sitko. Tak przygotowaną masę, odstawiamy do lodówki na na przynajmniej 1 godz.. Dobrze schłodzoną masę wyjmujemy i ubijamy mikserem ustawionym na najwyższe obroty około 5min, do momentu, aż mocno zgęstnieje i na jej powierzchni będą widoczne wyraźne ślady mieszadeł miksera. W tym momencie dokładamy serek mascarpone i posiekane orzeszki ziemne. Miksujemy kolejną minutę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy ponownie masę do lodówki.
masa michałkowa ciemna:
- 300ml śmietany 30%
- 3/4 szkl mleka w proszku
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g czekolady mlecznej
- 125g serka mascarpone
- 120g niesolonych orzeszków ziemnych
Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę. Ustawiamy go na niewielkim ogniu i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia, wsypujemy mleko w proszku i intensywnie mieszamy. Aby mieć pewność, że masa nie będzie zawierała grudek, najlepiej przecedzić ja przez sitko. Tak przygotowaną masę, odstawiamy do lodówki na na przynajmniej 1 godz.. Dobrze schłodzoną masę wyjmujemy i ubijamy mikserem ustawionym na najwyższe obroty około 5min, do momentu, aż mocno zgęstnieje i na jej powierzchni będą widoczne wyraźne ślady mieszadeł miksera. W tym momencie dokładamy serek mascarpone i posiekane orzeszki ziemne. Miksujemy kolejną minutę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy ponownie masę do lodówki do lekkiego schłodzenia.
do naponczowania biszkoptu:
- 1/3 szkl wody
- 1/3 szkl syropu rumowego lub rumu
dodatkowo:
- kilka cukierków michałków do dekoracji
- 150g niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 wafelek orzechowy bez czekolady
składanie ciasta:
Pierwszy blat ciasta ponczujemy 1/3 mieszanki wody i rumu, a następnie wykładamy na niego 3/4 jasnej masy michałkowej. Przykrywamy drugim blatem, który również ponczujemy 1/2 pozostałej mieszanki rumowej. Wykładamy na niego 3/4 ciemnej masy michałkowej, wyrównujemy i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu. Ponczujemy go pozostałą mieszanką rumową i pokrywamy pozostałą białą masą. Boki tortu pokrywamy pozostałą ciemną masą michałkową.
Górę tortu dekorujemy posiekanymi cukierkami i wafelkiem. Orzechy ziemne siekamy niezbyt drobno i obsypujemy nimi boki tortu.
Wyobrażam sobie, że to kaloryczna bomba, ale któż by nie chciał jej spróbować? Taki tort musi smakować cudownie, szczególnie jeśli się uwielbia michałki :))
OdpowiedzUsuńChciałabym taki... ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały tort, robi wrażenie, a jak musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńCudowny tort, musi być słodki i mniam! :)
OdpowiedzUsuń