czwartek, 16 kwietnia 2015

KREM Z SELERA I SZCZYPIORKU




Seler może i nie jest warzywem uwielbianym, ale na pewno zdrowym. Zawiera mnóstwo witamin i dodatkowo jest wielkim sprzymierzeńcem osób dbającym o linię. Ja o ile sam smak selera znoszę, to niestety jego zapachu już nie. Ponieważ koniecznie chciałam spróbować zupę z selera, to postanowiłam jej zapach przełamać szczypiorkiem. Świeżym, zielonym, cudownie pachnącym wiosną.

ZUPA KREM Z SELERA I SZCZYPIORKU:

  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1 duża bulwa selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 niewielka cebula
  • 1/2 pęczka świeżego szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
Ziemniaki, cebulę i seler obieramy. Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na niewielkim ogniu. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego starty na grubych oczkach seler i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dusimy chwilę, a następnie dodajemy  podduszone warzywa do bulionu. Gotujemy zupę do miękkości warzyw, dodając na końcu posiekany szczypiorek, którego część pozostawiamy do dekoracji. Blendujemy zupę na gładki krem, dodając śmietankę oraz doprawiamy ją solą i pieprzem. 
Wlewamy zupę do miseczek i obficie posypujemy szczypiorkiem.



4 komentarze:

  1. hm, dla mnie jakoś nie pasuje szczypiorek do selera, a przepadam za smakiem kremu z selera

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi interesująco, chętnie spróbuję tę zupkę :)

    OdpowiedzUsuń