Przepis na tę pieczeń zaadoptowałam już jakiś czas temu. Przygotowuję ją czasem na obiad, dodając szczypiorek lub suszone pomidory i przygotowuję do nie j dodatkowo sos chrzanowy, czosnkowy lub koperkowy. W tym roku jednak przygotowałam ją dodatkowo w małych silikonowych foremkach na śniadanie wielkanocne.
PIECZEŃ Z JAJEK I PIECZAREK:
forma keksowa lub 12 małych keksówek mini
- 200g pieczarek
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 cebula
- 1 szklanka starego żółtego sera
- 3 jajka surowe
- 1/2 szkl gęstej śmietany
- 1 szkl bułki tartej
- 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sól, pieprz
Pieczarki oczyszczamy i razem z obraną cebulą drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane na twardo jajka studzimy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. W misce mieszamy surowe jajka, starty żółty ser, bułkę tartą, śmietanę oraz starte jajka i podsmażone oraz przestudzone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekany koperek i wszystko delikatnie mieszamy.
Jeśli użyjemy tradycyjnej formy to smarujemy ją cienko masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej masę na pieczeń i wstawiamy do nagrzanego do temp.180st.C piekarnika i pieczemy około 60min.
Jeśli użyjecie, tak jak ja foremek silikonowych, to wystarczy masę przełozyć do tych foremek i wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika na 45 -50min.
Podajemy na ciepło lub zimno z różnego rodzaju sosami lub samodzielnie.
Bardzo smaczny pasztet. Bardzo apetyczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa pieczeń, zapisuję przepis i wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCoś idealnego dla mnie, rewelacyjny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńMoniko, zrobiłam tę pieczeń, jest pyszna i wszyscy ją sobie chwalą :) Dzięki za ten przepis :)
UsuńBardzo mnie to cieszy:))
UsuńŚwietna pieczeń, musi pysznie smakować ;)
OdpowiedzUsuńlubię bezmięsne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :) Własnie na takie kreatywne dania liczę w tej edycji!
OdpowiedzUsuńA to ci dopiero pomysł:)podoba mi się:)
OdpowiedzUsuń