Jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. To danie można potraktować jako przekąskę, niewielką kolację lub z dodatkami jako samodzielne danie obiadowe. Pewnie szczególnie ucieszy ono maluchy, gdy odkryją, że to nie są zwykłe kotleciki, bo zawierają w środku niespodziankę.
JAJKO W MIĘSNEJ KOSZULCE:
- 500g mięsa mielonego
- 5 - 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko surowe
- 50ml wody
- 1/2 łyżeczki posiekanego oregano
- 1 namoczona w mleku bułka pszenna
- sól, pieprz
Do mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, którą wcześniej namaczamy w mleku. Wbijamy jajko i wlewamy wodę oraz wciskamy ząbek czosnku. Na koniec doprawiamy masę mięsną solą, pieprzem i posiekanym oregano. Mieszamy masę delikatnie widelcem, aby składniki się połączyły.
Bierzemy kolejno ugotowane na twardo jajka i każde dokładnie ubieramy w mięso. Jajko musi być całkowicie pokryte masą mięsną.
Gotowe kotleciki wkładamy do silikonowych foremek do pieczenia i dopełniamy w razie konieczności mięsem, aby masa była równa z brzegiem foremki.
Formę z kotlecikami wstawiamy do nagrzanego do temp. 175st.C piekarnika i w tak nagrzanym pieczemy nasze mięsne mufinki przez 35 -40min.
Jaka miła przekąska, klopsik z jajkiem to zawsze :))
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda to jajko :) Mniam!
OdpowiedzUsuńbardzo fajna i smakowita propozycja :) uwielbiam jajka, a mięsne koszulce może stanowić bardzo pożywną przekąskę, lub nawet część II dania :)
OdpowiedzUsuńJak to ładnie sie prezentuje! ;)
OdpowiedzUsuńSuper, takie coś to bym zrobiła na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne jajka. Piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuń