wtorek, 28 kwietnia 2015

JAJKO W MIĘSNEJ KOSZULCE





Jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. To danie można potraktować jako przekąskę, niewielką kolację lub z dodatkami jako samodzielne danie obiadowe. Pewnie szczególnie ucieszy ono maluchy, gdy odkryją, że to nie są zwykłe kotleciki, bo zawierają w środku niespodziankę.

JAJKO W MIĘSNEJ KOSZULCE:

  • 500g mięsa mielonego
  • 5 - 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko surowe
  • 50ml wody
  • 1/2 łyżeczki posiekanego oregano
  • 1 namoczona w mleku bułka pszenna
  • sól, pieprz
Do mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, którą wcześniej namaczamy w mleku. Wbijamy jajko i wlewamy wodę oraz wciskamy ząbek czosnku. Na koniec doprawiamy masę mięsną solą, pieprzem i posiekanym oregano. Mieszamy masę delikatnie widelcem, aby składniki się połączyły.

Bierzemy kolejno ugotowane na twardo jajka i każde dokładnie ubieramy w mięso. Jajko musi być całkowicie pokryte masą mięsną. 
Gotowe kotleciki wkładamy do silikonowych foremek do pieczenia i dopełniamy w razie konieczności mięsem, aby masa była równa z brzegiem foremki.
Formę z kotlecikami wstawiamy do nagrzanego do temp. 175st.C piekarnika i w tak nagrzanym pieczemy nasze mięsne mufinki przez 35 -40min.




6 komentarzy:

  1. Jaka miła przekąska, klopsik z jajkiem to zawsze :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda to jajko :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajna i smakowita propozycja :) uwielbiam jajka, a mięsne koszulce może stanowić bardzo pożywną przekąskę, lub nawet część II dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to ładnie sie prezentuje! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, takie coś to bym zrobiła na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne jajka. Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń