środa, 15 kwietnia 2015

HERBATNIKI Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I SŁONECZNIKIEM




Herbatniki idealne! Kruche, delikatne, gęsto nadziane czekoladą i ziarnami słonecznika. Wystarczy upiec je i schować do zamkniętej puszki, aby cieszyć się ich smakiem przez nawet 3 tygodnie. Tyle czasu udało mi się kilka sztuk zachomikować. Przez ten okres czasu nie straciły nic ze swojego smaku, ani aromatu. Idealne do kawy, herbaty czy na wiosenny spacer.

HERBATNIKI Z CZEKOLADĄ I SŁONECZNIKIEM:
około 90szt

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 100g łuskanych ziaren słonecznika
  • 200g mąki
  • 150g masła
  • 100g brązowego cukru (można również użyć białego)
  • 1 jajko
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, a następnie siekamy nożem. Kawałki powinny być dość małe, ale wyczuwalne w ciastkach, dlatego nie należy czekolady zbyt mocno rozdrobnić. Masło ucieramy z cukrem i jajkiem na gładką, pulchną masę. Do utartego masła dodajemy przesianą mąkę oraz słonecznik i posiekaną czekoladę . Dokładnie mieszamy i zagniatamy. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 2 godz. Jeśli chcecie ciastka wykrawać foremkami, to ciasto formujemy w kulę, natomiast jeśli chcecie iść na łatwiznę, to z zagniecionego ciasta uformujcie wałki o średnicy około 4cm.
Po schłodzeniu ciasta, wyjmujemy je na omączoną lekko stolnicę i albo rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i wykrawamy foremką herbatniki albo przygotowane wcześniej wałki kroimy na plasterki 2 -3 mm. Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Pierwszą blaszkę ciastek wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do temp.200st C ( jeśli używacie termoobiegu, to temperatura powinna wynosić 180st.C ) na około 20min. Każdą następną blaszkę pieczemy już tylko około 15min. Ciastka powinny być lekko zarumienione. 
Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce kuchennej. Wystudzone ciasteczka przechowujemy  w zamkniętej puszce.




6 komentarzy: