Dzisiaj przepis na ciasto, które zachwyci Was na pewno wyglądem, ale i mam nadzieję, że również smakiem. Będzie coś dla tych, którzy uwielbiają ciasto czekoladowe jak i dla tych, którzy serniki stawiają ponad wszystkie inne ciasta. Połączenie puszystego, delikatnego ciasta czekoladowego z aksamitnym sernikiem, jak dla mnie jest połączeniem idealnym. To ciasto jest też po prostu bardzo efektowne.
SERNIK SZACHOWNICA:
blaszka 23x23cm
ciasto czekoladowe:
- 1/3 szkl mleka
- 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 1/2 szkl cukru
- 150g masła
dodatkowo:
- 180g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
Pierwsze cztery składniki, czyli mleko, kakao, cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawiamy rondelek do przestudzenia. Kiedy masa jest letnia, możemy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy masę, pod koniec wbijając jajka. Gotowe ciasto przelewamy do formy, której tylko dno wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię, a następnie wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do temp.180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 25min.
Upieczone ciasto pozostawiamy jeszcze przez chwilę w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy je i obracając blaszkę do góry nogami wyjmujemy delikatnie ciasto, usuwając papier do pieczenia. Pozostawiamy chwilę do przestudzenia. Blaszkę, w której piekło się ciasto wykładamy ponownie papierem do pieczenia i wkładamy do niej przestudzone ciasto, które kroimy ostrym nożem wzdłuż na cienkie około 0,5 cm paski. Co drugi pasek wyjmujemy i układamy obok blaszki ( będą potrzebne później ). Powstałe luki pomiędzy paskami czekoladowego ciasta uzupełniamy masą serową.
masa serowa:
polewa czekoladowa:
- 800 - 1000g mielonego twarogu
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 125g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka kropel aromatu rumowego
Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem i masłem, a następnie cały czas miksując, dodajemy mąkę oraz powoli ser i aromat. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie ją łączymy z masą serową, najlepiej za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną masę serową umieszczamy pomiędzy paskami ciasta czekoladowego. Masę serową wyrównujemy na równej wysokości z ciastem czekoladowym. Następną warstwę układamy na odwrót, czyli na masie serowej układamy odłożone wcześniej paski ciasta czekoladowego i uzupełniamy przerwy masą serową. Wyrównujemy i tak przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do nagrzanego do temp.180st.C piekarnika i pieczemy 45min. Po upieczeniu
pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową.polewa czekoladowa:
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 50g masła
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Bardzo fajny pomysł na inny serniczek :) Rewelacja!
OdpowiedzUsuńBoski!!!:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Uwielbiam serniki:)
OdpowiedzUsuńświetny Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńAle się napracowałaś, taki sernik wygląda bardzo zachęcająco i oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńIdealne, piękne i równe kawałki :)
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńO tak, ja jestem oczarowana tym sernikiem :)
OdpowiedzUsuń