Kolejna rolada serowa, która tak bardzo przypadła mi do gustu, że powstała nowa jej wersja. tym razem z nadzieniem szpinakowym..
ROLADA SEROWA ZE SZPINAKIEM:
- 200g żółtego sera
- 100 - 150 g mrożonego szpinaku
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku
Ser ścieramy na dużych otworach tarki. Dno blaszki o wymiarach 23x23cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego starty ser. Delikatnie wyrównujemy i dociskamy, a następnie wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na około 10min, aby ser rozpuścił się.
Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię , lekko solimy i dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Podsmażamy wszystko do momentu odparowania wody ze szpinaku. Odstawiamy.
Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię , lekko solimy i dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Podsmażamy wszystko do momentu odparowania wody ze szpinaku. Odstawiamy.
Wyjmujemy blaszkę z serem, aby lekko przestygł, ale nie wystygł zupełnie. Układamy na nim podsmażony i przestudzony szpinak, a następnie, pomagając sobie papierem, którym była wyłożona blaszka, zwijamy jak tradycyjną roladę. Tak przygotowaną przekąskę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby zastygła.
Bardzo ciekawy pomysł na roladę, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis . Robiłam roladę serową , ale ze szpinakiem muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńFajny i smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuń