czwartek, 9 kwietnia 2015

ROLADA SEROWA ZE SZPINAKIEM




Kolejna rolada serowa, która tak bardzo przypadła mi do gustu, że powstała nowa jej wersja. tym razem z nadzieniem szpinakowym.. 

ROLADA SEROWA ZE SZPINAKIEM:

  • 200g żółtego sera
  • 100 - 150 g mrożonego szpinaku
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
Ser ścieramy na dużych otworach tarki. Dno blaszki o wymiarach 23x23cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego starty ser. Delikatnie wyrównujemy i dociskamy, a następnie wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika na około 10min, aby ser rozpuścił się.
Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię , lekko solimy i dodajemy  rozgnieciony ząbek czosnku. Podsmażamy wszystko do momentu odparowania wody ze szpinaku. Odstawiamy.
Wyjmujemy blaszkę z serem, aby lekko przestygł, ale nie wystygł zupełnie. Układamy na nim podsmażony i przestudzony szpinak, a następnie, pomagając sobie papierem, którym była wyłożona blaszka, zwijamy jak tradycyjną roladę. Tak przygotowaną przekąskę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby zastygła. 
Dobrze schłodzoną roladę kroimy w krążki i podajemy jako samodzielną przekąskę, albo dodatek do np. kanapek.

 




3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na roladę, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis . Robiłam roladę serową , ale ze szpinakiem muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń