Zupełnie nieskomplikowany, a tak bardzo uroczo wyglądający, a jeszcze lepiej smakujący. Hit mojego tegorocznego stołu wielkanocnego - mus z szynki.
MUS Z SZYNKI:
- 250g szynki gotowanej
- 50ml białego wytrawnego wina
- 300ml wywaru warzywnego
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- 3 łyżki żelatyny
- 1cm korzenia chrzanu lub 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
W dalszej pracy potrzebny będzie nam malakser lub blender. Do pojemnika wkładamy pokrojoną na małe kawałki szynkę. Wlewamy mieszankę bulionu, wina i żelatyny, oraz korzeń chrzanu. Na końcu dodajemy śmietankę i wszystko miksujemy na gładką masę.
Foremki, których mamy zamiar użyć, delikatnie smarujemy za pomocą pędzelka oliwą i wlewamy do nich masę szynkową.
Foremki wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Gotowy mus podajemy samodzielnie lub z ostrym sosem chrzanowym lub czosnkowym.
źródło
Ciekawy przepis, nigdy nie próbowałam takiego musu. Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńJakie ciekawy pomysł! Wygląda intrygująco :)
OdpowiedzUsuńCoś a'la parówki?
OdpowiedzUsuńCoś podobnego, ale delikatniejsze.
Usuńczegoś takiego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńjestem pod wrażeniem, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń