piątek, 24 kwietnia 2015

SERNIK SZACHOWNICA





Dzisiaj przepis na ciasto, które zachwyci Was na pewno wyglądem, ale i mam nadzieję, że również smakiem. Będzie coś dla tych, którzy uwielbiają ciasto czekoladowe jak i dla tych, którzy serniki stawiają ponad wszystkie inne ciasta. Połączenie puszystego, delikatnego ciasta czekoladowego z aksamitnym sernikiem, jak dla mnie jest połączeniem idealnym. To ciasto jest też po prostu bardzo efektowne.

SERNIK SZACHOWNICA:
blaszka 23x23cm

ciasto czekoladowe:


  • 1/3 szkl mleka
  • 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 1/2 szkl cukru
  • 150g masła
dodatkowo:
  • 180g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
Pierwsze cztery składniki, czyli mleko, kakao, cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawiamy rondelek do przestudzenia. Kiedy masa jest letnia, możemy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy masę, pod koniec wbijając jajka. Gotowe ciasto przelewamy do formy, której tylko dno wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię, a następnie wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do temp.180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 25min.
Upieczone ciasto pozostawiamy jeszcze przez chwilę w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy je i obracając blaszkę do góry nogami wyjmujemy delikatnie ciasto, usuwając papier do pieczenia. Pozostawiamy chwilę do przestudzenia. Blaszkę, w której piekło się ciasto wykładamy ponownie papierem do pieczenia i wkładamy do niej przestudzone ciasto, które kroimy ostrym nożem wzdłuż na cienkie około 0,5 cm paski. Co drugi pasek wyjmujemy i układamy obok blaszki ( będą potrzebne później ). Powstałe luki pomiędzy paskami czekoladowego ciasta uzupełniamy masą serową.

masa serowa:
  • 800 - 1000g mielonego twarogu
  • 4 jajka 
  • 3/4 szkl cukru
  • 125g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu rumowego
Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem i masłem, a następnie cały czas miksując, dodajemy mąkę oraz powoli ser i aromat. Na koniec dodajemy  pianę z białek i delikatnie ją łączymy  z masą serową, najlepiej za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną masę serową umieszczamy pomiędzy paskami ciasta czekoladowego. Masę serową wyrównujemy na równej wysokości z ciastem czekoladowym. Następną warstwę układamy na odwrót, czyli na masie serowej układamy odłożone wcześniej paski ciasta czekoladowego i uzupełniamy przerwy masą serową. Wyrównujemy i tak przygotowane ciasto wstawiamy ponownie do nagrzanego do temp.180st.C piekarnika i pieczemy 45min. Po upieczeniu 
pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową.

 polewa czekoladowa: 

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 50g masła
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż masa rozpuści się i utworzy gładką, aksamitną polewę, którą polewamy zimne ciasto.






8 komentarzy: