niedziela, 19 kwietnia 2015

PIECZEŃ Z JAJEK I PIECZAREK





Przepis na tę pieczeń zaadoptowałam już jakiś czas temu. Przygotowuję ją czasem na obiad, dodając szczypiorek lub suszone pomidory i przygotowuję do nie j dodatkowo sos chrzanowy, czosnkowy lub koperkowy. W tym roku jednak przygotowałam ją dodatkowo w małych silikonowych foremkach na śniadanie wielkanocne. 

PIECZEŃ Z JAJEK I PIECZAREK:
forma keksowa lub 12 małych keksówek mini

  • 200g pieczarek 
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 cebula
  • 1 szklanka starego żółtego sera
  • 3 jajka surowe
  • 1/2 szkl gęstej śmietany
  • 1 szkl bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól, pieprz 
Pieczarki oczyszczamy i razem z obraną cebulą drobno kroimy  w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane na twardo jajka studzimy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. W misce mieszamy surowe jajka, starty żółty ser, bułkę tartą, śmietanę oraz starte jajka i podsmażone oraz przestudzone pieczarki. Doprawiamy  solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekany koperek i wszystko delikatnie mieszamy.
Jeśli użyjemy tradycyjnej formy to smarujemy ją cienko masłem i wysypujemy  bułką tartą. Wlewamy do niej masę na pieczeń i wstawiamy do nagrzanego do temp.180st.C piekarnika i pieczemy około 60min.
Jeśli użyjecie, tak jak ja foremek silikonowych, to wystarczy masę przełozyć do tych foremek i wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika na 45 -50min.
Podajemy na ciepło lub zimno z różnego rodzaju sosami lub samodzielnie.






9 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny pasztet. Bardzo apetyczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa pieczeń, zapisuję przepis i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś idealnego dla mnie, rewelacyjny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, zrobiłam tę pieczeń, jest pyszna i wszyscy ją sobie chwalą :) Dzięki za ten przepis :)

      Usuń
    2. Bardzo mnie to cieszy:))

      Usuń
  4. Świetna pieczeń, musi pysznie smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię bezmięsne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :) Własnie na takie kreatywne dania liczę w tej edycji!

    OdpowiedzUsuń
  7. A to ci dopiero pomysł:)podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń