piątek, 27 lutego 2015

WUZETKA






Wuzetka chodziła wkoło mnie od bardzo długiego czasu, ale jakoś nie mogłyśmy się spotkać, aż nareszcie udało się. Zachęcam bardzo do jej przygotowania, bo to proste, ale niezwykle smaczne ciacho. No i oczywiście tak klasycznie piękna.

WUZETKA:
blaszka 27x27cm

ciasto:
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 5 jajek 
  • 1 i 1/4 szkl cukru
  • 250g margaryny
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki wody
Margarynę, cukier, kakao i wodę umieszczamy w niewielkim rondelku i mieszając podgrzewamy, do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do przestygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Z przestudzonej masy odlewamy około 1/2 szkl i odstawiamy. Wykorzystamy ją jako polewę. 
Do reszty masy kakaowej dodajemy miksując kolejno po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką.
Przygotowane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy tylko samo dno!
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez około 40min do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku do przestudzenia. Zupełnie zimne przekrajamy na dwa blaty.

masa:
  • 750ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka posiekanej drobno gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki wody
ponadto na poncz:
  • 50ml wody
  • 50ml syropu rumowego 
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, czekoladę i przestudzoną żelatynę.
Wodę mieszamy z syropem i jedną połową nasączamy dolny blat ciasta. Wykładamy na niego masę śmietanową, pozostawiając jej niewielką ilość do dekoracji. Przykrywamy drugim blatem ciasta, które nasączamy pozostałym ponczem. Na wierzch wylewamy pozostawioną wcześniej z ciasta 1/2 szkl masy, która utworzy polewę. Tak złożone ciasto schładzamy w lodówce. Kiedy polewa zastygnie dekorujemy ciasto pozostawioną ubitą śmietaną.




13 komentarzy:

  1. I ja się wpraszam, uwielbiam wuzetki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. w-z to jedno chyba z najstarszych ciast :) świetne jak zwykle

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwycam się i pysznym ciastem i piękną paterą, sztućcami i talerzami <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Tym ciachem uraczyłabyś mnie w pełni! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za mną też tak chodziła!:) Tylko że ja zrobiłam w wersji torciku. Ulubione ciastko <3

    OdpowiedzUsuń
  6. klasyk, ale jaki pyszny! :) mmmm... :)
    i te truskawki.. :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo elegancko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś mi smaka na te truskawki :)

    OdpowiedzUsuń