poniedziałek, 23 lutego 2015

BABKA MAKOWA






Babki przeważnie mają to do siebie, że są ciastem raczej suchym, ale nie ta. Za sprawą dodanego banana jest wilgotna również na drugi dzień. Jej wykonanie nie sprawi trudności nawet początkującym, a efekt na pewno zadowoli i pozwoli pozytywnie zaskoczyć gości. 

BABKA MAKOWA:

  • 250g mąki pszennej
  • 150gcukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 banan
  • 90ml maślanki
  • 115g masła
Banana obieramy ze skórki i blendujemy lub rozgniatamy dokładnie widelcem. Łączymy go z maślanką.
Mąkę, proszek do pieczenia, mak oraz sodę wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
W wysokiej misie ucieramy masło z cukrem na puszystą, jednolitą masę. Wbijamy kolejno jajka i nadal miksując, najlepiej na niskich obrotach, wlewamy maślankę z bananem. Na koniec wsypujemy wymieszane wcześniej suche składniki, czyli mąkę z makiem i przyprawami. Delikatnie łączymy wszystko w jednolitą masę.
Ciasto wlewamy do formy na babkę, wysmarowanej dokładnie odrobiną masła.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy babkę 45-50min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku do ostudzenia. Zupełnie zimne dekorujemy według uznania ( polewą lub cukrem pudrem ).





6 komentarzy:

  1. Nie lubię makowców ale ciasta z makiem tak, dziwna jestem ;)
    Babka pięknie wygląda, a jeśli jeszcze jest wilgotna to jest coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękna i bardzo fajna polewa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę mak i już wiem, że dla mnie to strzał w 10! :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, taka dostojna :)

    OdpowiedzUsuń