poniedziałek, 2 lutego 2015

PIEROGI RUSKIE BEZ CIASTA





Intrygujące czy może bardzo dobrze Wam znane rozwiązanie? U mnie takie ala pierogi pojawiają się, gdy zbytnio rozhulam się z ilością farszu na ruskie pierogi, ale z ciastem już niekoniecznie. W takim przypadku przygotowuję na drugi dzień placuszki, które w smaku są prawie identyczne, jak odsmażane pierogi.

PIEROGI RUSKIE BEZ CIASTA:
  • 4-5 ziemniaków
  • 200g twarogu
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej
Ziemniaki gotujemy, studzimy i razem z twarogiem mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Łączymy ją z serem i ziemniakami.Dodajemy jedno jajko i dokładnie łączymy składniki. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli farsz ma bardzo luźną konsystencję, można go zagęścić łyżką bułki tartej.
Z farszu formujemy niewielkie placuszki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z kwaśną śmietaną.




9 komentarzy:

  1. No proszę, pierogów bez ciasto to jeszcze nie widziałem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny patent! I jaki szybki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko, co najlepsze - nadzienie do ruskich było zawsze moim ulubionym :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój syn lubi ruskie, muszę mu zaserwować takie kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, świetny pomysł, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie :) Mój dziadek często robił - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny patent na pozostały farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierożki ruskie są bardzo smaczne - choć to na pewno kwestia gustu. Świetnie napisany wpis, bardzo rzeczowo jak zrobić te przepyszne zdanie. Sama często robię takie dania i polecam wszystkim takie do spróbowania z skwarkami http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pierogi-ruskie-ze-skwarkami/

    Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy

    OdpowiedzUsuń