piątek, 30 stycznia 2015

KARNAWAŁOWE WARKOCZE






Kolejna propozycja na tłusty czwartek - choć ja przyznaję się bez bicia, że u mnie to i bez tłustego czwartku warkocze bywają. Ciasto przygotowujemy z podstawowego ciasta drożdżowego na faworki. Warkocze to jedna  z wielu możliwości. Jeśli wymyślicie inne kształty - dajcie znać.Chętnie poznam Wasze propozycje.

DROŻDŻOWE WARKOCZE:
  • 350g mąki
  • 80g cukru
  • 150 ml mleka
  • 80g masła
  • 15g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • kilka kropel olejku migdałowego
Drożdże kruszymy i mieszamy z mąką. Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem , aż wszystko się rozpuści. Dodajemy olejek migdałowy i studzimy. Do miski z mąką i drożdżami  dodajemy przestudzone mleko. Mieszamy dodając po kolei jajka. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na przynajmniej 1godz, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto kroimy na paski 2-3mm i długości 10cm, a następnie zaplatamy po trzy paski w warkocz.
Tak przzczu. 
Przestudzone ciastka posypujemy obficie cukrem pudrem.ygotowane warkocze smażymy na gorącej oliwie na złoty kolor. Usmażone układamy na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.





6 komentarzy: