czwartek, 22 stycznia 2015

TRADYCYJNE FAWORKI DROŻDŻOWE




Dzisiaj kolejna propozycja na tradycyjne łakocie, czyli w kolejnej odsłonie faworki. Były już z ciasta kruchego, więc teraz pora na faworki drożdżowe. Kruche, delikatne, oprószone tylko cukrem pudrem, nie potrzebują specjalnej rekomendacji.

FAWORKI DROŻDŻOWE:

  • 350g mąki
  • 80g cukru
  • 150 ml mleka
  • 80g masła
  • 15g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • kilka kropel olejku migdałowego
Drożdże kruszymy i mieszamy z mąką. Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem , aż wszystko się rozpuści. Dodajemy olejek migdałowy i studzimy. Do miski z mąką i drożdżami  dodajemy przestudzone mleko. Mieszamy dodając po kolei jajka. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na przynajmniej 1godz, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy. Kroimy na pasy szer około 3cm i następnie na długość 6 - 7cm. Na środku każdego paska robimy 1cm nacięcie i przeplatamy przez nie jeden koniec faworka.
Tak przygotowane faworki smażymy na gorącej oliwie na złoty kolor. Usmażone układamy na półmisku wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
Przestudzone ciastka posypujemy obficie cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. Naprawdę dawno nie jadłam faworków i nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam drożdżowe, bo u mnie w domu zawsze, jeśli już, to były te kruche. Dlatego bardzo mnie kusi Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kusisz tymi faworkami, są doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam faworki:) Na tłusty czwartek goszczą na moim stole obowiązkowo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham faworki, są pyszne :-) świetnie Ci wyszły :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń