środa, 21 stycznia 2015

KOTLETY RYBNE





Dzisiaj przepis na kotlety rybne. Dobra alternatywa dla ryby w panierce, ale też doskonałe wyjście, gdy pojawią się niespodziewani goście, a ilość ryby jest niewielka.

KOTLETY RYBNE:

  • 400 - 500g ryby morskiej
  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
  • bułka tarta
Rybę oczyszczamy. Pozbawiamy skóry i ości, a następnie bardzo drobno siekamy. Można również rybę zmielić, ale ja preferuję małe, ale jednak wyczuwalne kawałki ryby w kotlecikach. Do ryby dodajemy jajko, sok z cytryny, koperek i przyprawy. Na końcu dodajemy 1 - 2 łyżki bułki tartej, aby kotlety miały bardziej spójną konsystencję. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.




5 komentarzy:

  1. Nie wiek, kiedy ostatnio jadłam kotlety rybne... Super je przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają meega pysznie, uwielbiam ryby pod każdą postacią :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nawet wolałabym takie kotleciki zamiast normalnej ryby, bo nie jestem fanką ryb, a wiem, że trzeba je sobie przemycać do jadłospisu. Zanotowałam sobie Twój przepis i wypróbuję te kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja zmora dzieciństwa, muszę je wreszcie zrobić po latach :)

    OdpowiedzUsuń