Kiedyś był już tu przepis na zupę serową. Mój ulubiony i sprawdzony od lat, ale okazuje się, że udało mi się znaleźć mu rywala. Jeśli poprzedni przepis wydaje się wam zbyt ciężki, zbyt treściwy, a oczekujecie czegoś lżejszego, to dzisiejsza propozycja powinna spełnić wasze oczekiwania.
ZUPA SEROWA NA CHLEBIE:
4 porcje
- 500g czerstwego białego chleba (2 - 3 dniowy)
- 1 litr mleka
- 100g parmezanu
- 100g sera chedar
- 250g cebuli
- kilka gałązek zielonej pietruszki (lub 1/2 łyżeczki suszonej)
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Chleb kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem na około 1/2 godz. Ser ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy do niego cebulę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy namoczony chleb i starty ser, Mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Gotujemy około 5min , do czasu, aż ser się roztopi. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Uwielbiam ser, muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńTak dawno nie jadłam serowej zupki... koniecznie muszę to nadrobić! A Twój przepis wygląda na smakowity...
OdpowiedzUsuńJak pieknie podana ;) Z tym chlebem brzmi ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńsmakowita i do tego pięknie podana:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń