Makowiec jest tak pysznym ciastem, że gości na naszym stole nie tylko w święta, ale i przynajmniej jeszcze raz w czasie karnawału.
Drożdżowe delikatne ciasto, które nie pęka podczas pieczenia, a do tego wilgotna, nie zasłodka masa makowa z orzechami i rodzynkami.
MAKOWIEC:
2 średnie makowce
CIASTO:
- 2 szkl mąki pszennej
- 120 ml letniego mleka
- 4 żółtka
- 14g suchych drożdży
- 100g roztopionego masła
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka likieru Amaretto
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, a następnie wlewamy je do przesianej mąki. Dodajemy resztę składników, na końcu dodając roztopione i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Umieszczamy je w oprószonej mąką misce, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na około 1 godz w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
MASA MAKOWA:
- 300g maku
- 120g cukru
- 30g rodzynek
- 30g posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka likieru Amaretto
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżki miękkiego masła
- 4 białka
Suchy mak zmielić w młynku do kawy. Jeśli nie macie młynka, można postąpić tradycyjnie i mak zalać wrzątkiem, a następnie przestudzić.Odcisnąć i dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa, na gęstym sitku.
Rodzynki polać łyżeczką likieru i zostawić na chwilę, do napęcznienia.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z resztą składników, mieszając delikatnie, najlepiej rózgą.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą wałkujemy cienko, na oprószonej mąką stolnicy, nadając ciastu kształt prostokąta.
Na każdy prostokąt ciasta nakładamy po połowie masy makowej, zostawiając na końcu około 1cm samego ciasta i delikatnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Gotowe zwinięte makowce owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając około 1cm luzu. Końce makowców powinny znaleźć się pod spodem.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy makowce przez około 35min.
Upieczone i wystudzone makowce lukrujemy i ozdabiamy suchym makiem, orzechami lub posiekanymi migdałami.
Pięknie wyszedł:)) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńWspaniały! Lubię jak jest dużo maku :)
OdpowiedzUsuńCiasto i zdjęcia wspaniałe !
OdpowiedzUsuńPiękny ten makowiec, dużo nadzienia makowego, a to lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowce z domową masą makową! Taka ze sklepu może się schować!
OdpowiedzUsuńCudowny makowiec :)
OdpowiedzUsuń