niedziela, 4 stycznia 2015

MAKOWIEC ZAWIJANY - TRADYCYJNY




Makowiec jest tak pysznym ciastem, że gości na naszym stole nie tylko w święta, ale i przynajmniej jeszcze raz w czasie karnawału.
Drożdżowe delikatne ciasto, które nie pęka podczas pieczenia, a do tego wilgotna, nie zasłodka masa makowa z orzechami i rodzynkami.

MAKOWIEC:
2 średnie makowce

CIASTO:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 120 ml letniego mleka
  • 4 żółtka
  • 14g suchych drożdży
  • 100g roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka likieru Amaretto
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, a następnie wlewamy je do przesianej mąki. Dodajemy resztę składników, na końcu  dodając roztopione i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Umieszczamy je w oprószonej mąką misce, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy   na około 1 godz w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

MASA MAKOWA:
  • 300g maku
  • 120g cukru
  • 30g rodzynek
  • 30g posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka likieru Amaretto
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 4 białka
Suchy mak zmielić w młynku do kawy. Jeśli nie macie młynka, można postąpić tradycyjnie i mak zalać wrzątkiem, a następnie przestudzić.Odcisnąć i dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa, na gęstym sitku.
Rodzynki polać łyżeczką likieru i zostawić na chwilę, do napęcznienia.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z resztą składników, mieszając delikatnie, najlepiej rózgą.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą wałkujemy cienko, na oprószonej mąką stolnicy, nadając ciastu kształt prostokąta.
Na każdy prostokąt ciasta nakładamy po połowie masy makowej, zostawiając na końcu około 1cm samego ciasta  i delikatnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. 
Gotowe zwinięte makowce owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając około 1cm luzu. Końce makowców powinny znaleźć się pod spodem.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy makowce przez około 35min. 
Upieczone i wystudzone makowce lukrujemy i ozdabiamy suchym makiem, orzechami lub posiekanymi migdałami.




6 komentarzy:

  1. Wspaniały! Lubię jak jest dużo maku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ten makowiec, dużo nadzienia makowego, a to lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makowce z domową masą makową! Taka ze sklepu może się schować!

    OdpowiedzUsuń