Lekkie i delikatnie, a na dodatek oblane słodziutkim lukrem. Pączki hiszpańskie, to jedna z propozycji na tłusty czwartek, ale nie tylko. Wykonane z ciasta parzonego, smażymy, jak tradycyjne pączki, w głębokim tłuszczu
PĄCZKI HISZPAŃSKIE:
12szt
- 100g mąki pszennej
- 50g masła
- 2 jajka
- 1/2 szkl wody
- szczypta soli
Wodę z masłem zagotowujemy w rondelku. Po rozpuszczeniu masła, jednym ruchem wsypujemy do wody z masłem mąkę ze szczyptą soli i energicznie mieszamy rózgą. Odstawiamy do przestudzenia.
Do ostudzonego ciasta dodajemy 2 jajka i miksujemy całość na gładką masę.
Z papieru do pieczenia wycinamy 12 kwadratów o boku mniej więcej 7-8cm. Ciasto umieszczamy w rękawie cukierniczym z końcówką o kształcie gwiazdki. Najlepiej wybrać końcówkę o dość dużej średnicy.
Na każdy z wyciętych kwadratów wyciskamy porcję ciasta, tworząc okręg.
W głębokim rondlu lub frytkownicy rozgrzewamy tłuszcz i na rozgrzany wrzucamy delikatnie ciastka, papierem do góry. Po chwili papier swobodnie możemy usunąć, a pączki smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone pączki układamy na talerzu wyściełanym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Zimne ciastka posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem, przygotowanym z cukru pudru i kilku kropel wody.
Przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je, a mój mąż to już w ogóle jest ich prawdziwym fanem ;)
OdpowiedzUsuńZobaczyłam je i nie mogę przestać o nich myśleć, muszę zjeść choćby jednego inaczej zwariuję, biorę się zatem do roboty! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiekne!
OdpowiedzUsuńJa tam poprosze!
Jak szalec, to szalec!
:)
na karnawał jak się patrzy!
OdpowiedzUsuńCudowne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie podane :)
OdpowiedzUsuńMam ochotę takie usmażyć :)
OdpowiedzUsuń