sobota, 17 stycznia 2015

PĄCZKI HISZPAŃSKIE





Lekkie i delikatnie, a na dodatek oblane słodziutkim lukrem. Pączki hiszpańskie, to jedna z propozycji na tłusty czwartek, ale nie tylko. Wykonane z ciasta parzonego, smażymy, jak tradycyjne pączki, w głębokim tłuszczu

PĄCZKI HISZPAŃSKIE:
12szt

  • 100g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 2 jajka 
  • 1/2 szkl wody
  • szczypta soli
Wodę z masłem zagotowujemy w rondelku. Po rozpuszczeniu masła, jednym ruchem wsypujemy do wody z masłem mąkę ze szczyptą soli i energicznie mieszamy rózgą. Odstawiamy do przestudzenia.
Do ostudzonego ciasta dodajemy 2 jajka i miksujemy całość na gładką masę.
Z papieru do pieczenia wycinamy 12 kwadratów o boku mniej więcej 7-8cm. Ciasto umieszczamy w rękawie cukierniczym z końcówką o kształcie gwiazdki. Najlepiej wybrać końcówkę o dość dużej średnicy.
Na każdy z wyciętych kwadratów wyciskamy porcję ciasta, tworząc okręg.
W głębokim rondlu lub frytkownicy rozgrzewamy tłuszcz i na rozgrzany wrzucamy delikatnie ciastka, papierem do góry. Po chwili papier swobodnie możemy  usunąć, a pączki smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone pączki układamy na talerzu wyściełanym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Zimne ciastka posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem, przygotowanym z cukru pudru i kilku kropel wody. 



8 komentarzy:

  1. uwielbiam je, a mój mąż to już w ogóle jest ich prawdziwym fanem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zobaczyłam je i nie mogę przestać o nich myśleć, muszę zjeść choćby jednego inaczej zwariuję, biorę się zatem do roboty! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiekne!
    Ja tam poprosze!
    Jak szalec, to szalec!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam ochotę takie usmażyć :)

    OdpowiedzUsuń