piątek, 9 stycznia 2015

KOPYTKA czyli POLSKIE KLUSKI ZIEMNIACZANE




Te kluski są lubiane zwłaszcza przez dzieci, ale i starsi ich nie odmawiają. Doskonale sprawdzają się jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs i sosów. Pewnie w domach wielu z Was doskonale znany jest przepis, ale niektórzy uczą się dopiero gotować i wtedy najprostsza potrawa potrafi sprawić trudność.Choć najbardziej lubię je podsmażane na cudowny złocisty kolor, z chrupiącą skórką, to dzisiaj lekko i delikatnie. Kopytka z wody lekko okraszone cebulką i podane z surówką z marchewki, na którą przepis znajdziecie tutaj.

KOPYTKA CZYLI KLUSKI ZIEMNIACZANE:

  • 500g ziemniaków
  • 200g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy je i zostawiamy do ostudzenia. Zimne ziemniaki dokładnie tłuczemy, przeciskamy przez praskę albo mielimy. Każdy sposób będzie odpowiedni, ważne, by w masie nie było grudek. Do utłuczonych ziemniaków dodajemy obie mąki i jajka oraz szczyptę soli. Na omączonej stolnicy zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na trzy, cztery części i z każdej formujemy niezbyt gruby wałek. Spłaszczamy go lekko i nożem kroimy pod skosem na niezbyt duże kluski.
Gotowe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy tylko do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody, około 1-2min. Kopytka odcedzamy, lekko przelewamy zimną wodą i podajemy.



6 komentarzy: