czwartek, 15 stycznia 2015

ZUPA SEROWA NA CHLEBIE



Kiedyś był już tu przepis na zupę serową. Mój ulubiony i sprawdzony od lat, ale okazuje się, że udało mi się znaleźć mu rywala. Jeśli poprzedni przepis wydaje się wam zbyt ciężki, zbyt treściwy, a oczekujecie czegoś lżejszego, to dzisiejsza propozycja powinna spełnić wasze oczekiwania.

ZUPA SEROWA NA CHLEBIE:
4 porcje

  • 500g czerstwego białego chleba (2 - 3 dniowy)
  • 1 litr mleka
  • 100g parmezanu 
  • 100g sera chedar
  • 250g cebuli
  • kilka gałązek zielonej pietruszki (lub 1/2 łyżeczki suszonej)
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Chleb kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem na około 1/2 godz. Ser ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy do niego cebulę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy namoczony chleb i starty ser, Mieszamy, aż wszystko się zagotuje. Gotujemy około 5min , do czasu, aż ser się roztopi. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Wlewamy zupę do talerzy i dekorujemy niewielką ilością startego sera i natką pietruszki.




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ser, muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak dawno nie jadłam serowej zupki... koniecznie muszę to nadrobić! A Twój przepis wygląda na smakowity...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pieknie podana ;) Z tym chlebem brzmi ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowita i do tego pięknie podana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń